September 12, 2018

Bananenbrood (met noten).

Bananenbrood met noten: lekker als ontbijtje on the go - a floral sunset    #healthybreakfast
Bananenbrood leek mij altijd zoiets dat nooit lekker kon zijn. "Warme bananen? - Nee, dankuwel" dacht ik altijd... tot ik met Stephanie eens ging ontbijten bij Cafematic. Ik ging die eerste keer toen voor een eitje met soldaatjes (oh, nostalgie naar mijn Mickey Mouse eierdopje bij mijn mama en papa) maar Stephanie ging voor het gegrilde bananenbrood. Ze was er laaiend enthousiast over en liet me gelukkig ook proeven (#stephiedoessharefood) en opeens ging er een nieuwe wereld voor me open. 
Oké, misschien heb ik wat gevoel voor drama maar net zoals bij worteltaart was ik te snel geweest met mijn oordeel. Bananen die worden opgewarmd in een soort van cake werken dus zeker wel. En daar begon mijn zoektocht naar het perfecte bananenbrood. Jammer genoeg is het recept van het bananenbrood van Cafématic een goed bewaard geheim maar thank god voor Jeroen Meus die ook altijd een lekkere versie uit zijn mouw weet te schudden. Ik nam zijn recept als basis en paste het een beetje aan naar mijn eigen smaak en zo eindigde ik met dit recept.
Bananenbrood is ondertussen een van mijn favoriete ontbijtjes (en 1 van de gemakkelijkste) geworden. Ik bak gewoon 1 keer per maand of om de 2 maanden een broodje, neem de volgende dag 2 plakjes ervan mee naar het werk en de rest van het brood vries ik in. Ik snijd er wel eerst plakjes van en vries ze per 2 in. Als ik dan geen zin heb om 's avonds veel voorbereidingen te treffen voor mijn ontbijt van de volgende dag, haal ik gewoon zo'n ingevroren pakketje van 2 schijfjes bananenbrood uit de diepvries en leg die in de koelkast voor de volgende morgen. Mijn ontbijt was nog nooit zo snel klaar!

Ingrediënten

 • 3 (grote) bananen
 • 3 el ahornsiroop
 • 3-4 el (kokos)yoghurt
 • 2 eieren
 • 150 g volkoren speltmeel
 • 100 g bloem
 • 1 zakje bakpoeder
 • 75 g noten naar keuze (ik gebruikte pecan- en walnoten), grof gehakt

Bereiding

 1. Mix alle droge ingrediënten (vokoren bloem, gewone bloem, bakpoeder) in een grote kom.
 2. Pel de bananen en doe ze in een keukenrobot of blender. Mix tot ze een pap vormen.
 3. Voeg hier de ahornsiroop, yoghurt en eieren aan toe. Mix opnieuw tot je een romig mengsel krijgt.
 4. Voeg dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer goed door elkaar tot je een beslag krijgt.
 5. Voeg de gehakte noten hieraan toe.
 6. Vet een bakblik in of bedek het met bakpapier en stort het beslag erin uit. Zet een halfuurt in een oven van 175°C.
 7. Leg na een halfuur een zilverpapier bovenop het bananenbrood zodat de bovenkant niet verbrand en laat nog een halfuur langer bakken. Het bananenbrood is klaar wanneer je met een prikker (satéprikker of een mes werkt ook) in het brood steekt en die er weer schoon uit komt.
 8. Laat nog even afkoelen en je ontbijtje voor morgenvroeg is klaar!

1 comment: