September 26, 2018

Vis met kruidenkorst en wortelpuree.

Vis met korst van amandelen en mosterd - a floral sunset

Kregen jullie het vroeger ook altijd het klassieke bord Patatje-Groentje-Vleesje voorgeschoteld? Ik ook! Ik heb het zo veel gegeten dat ik het volledig van het menu schrapte toen het Lief en ik gingen samenwonen. Ik experimenteerde met quinoa, bulgur, polenta, rijst en heel veel pasta. Maar geen aardappelen meer voor mij. Nu begint het Lief de laatste tijd te klagen dat hij die klassieke combi mist. Dus deed ik een toegeving en maakte dit gerecht. Nu, een echte toegeving kan je het ook niet noemen want stiekem eet ik dit ook heel graag. 't Is ook niet helemaal hetzelfde he... Ah nee, 't is met vis! En wortelpuree. En de vis heeft een korstje.


Ingrediënten (2 pers):

  • 2 witte visfilets (ik gebruikte schelvis)
  • 1 el amandelschilfers
  • enkele walnoten (gehakt)
  • 1 el amandelpoeder
  • 1 el broodkruim
  • 1 el mosterd
  • scheut olijfolie
  • snuifje knoflookpoeder
  • 4-5 grote aardappelen
  • +- 1kg wortelen
  • 1 ui
  • 1 broccoli (in roosjes)
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Dep de vis droog en leg in een licht ingevette ovenschaal.
  2. Meng in een kommetje de gehakte walnoten, amandelschilfers, het amandelpoeder, het broodkruim, de mosterd, knoflookpoeder en de scheut olijfolie. Het mengsel mag niet te lopend zijn.
  3. Smeer het mengsel over de vis en zet in een oven van 180°C voor zo'n 15-20min.
  4. Schil ondertussen de aardappelen, ui en wortels. Snijd in kleine stukjes.
  5. Stoof de ui aan in een kookpot tot het glazig wordt. Voeg hieraan de wortels toe en stoof even mee. Voeg uiteindelijk ook de aardappelen toe en laat ook deze nog even mee stoven.
  6. Blus met water en laat de groenten verder koken tot ze helemaal gaar zijn.
  7. Tegelijkertijd kan je ondertussen de broccoli gaar stomen, of als je geen stoommandje hebt, kan je die ook gaar koken in een beetje gezouten water.
  8. Wanneer de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af en stamp je de groentjes fijn. Doe dit tot je de gewenste consistentie hebt (met of zonder brokken). Kruid af met peper, zout en wat nootmuskaat. Wil je een extra smeuige puree? Voeg dan een klontje boter en een klein scheutje melk toe.
  9. Giet ook de broccoli af als die gaar is.
  10. Haal de vis uit de oven.
  11. Schep een flinke portie wortelpuree op een bord en leg de vis er bovenop. Werk af met wat broccoli en hopelijk geniet je even veel van dit gerechtje als het Lief deed.

No comments:

Post a Comment