January 5, 2019

Thaise currysoep met scampi.

Currysoep met scampi: een hartverwarmende soep - a floral sunset



Ook goede voornemens gemaakt? Misschien staat gezonder eten er ook wel tussen? Of misschien wil je gewoon een hartverwarmende soep om te bekomen van die drukke feestperiode? In ieder geval, je bent aan het juiste adres beland! 
Met dit oosters getint soepje zal je in no time opgewarmd zijn (lees: ze is best spicy) en na de feestdagen - die ongetwijfeld gevuld waren met bergen eten en desserts - is het een welgekomen afwisseling. Zoals elke soep, kan je er gemakkelijk je overschot aan groenten in kwijt. Zo deed ik er een broccolistronk bij (die ik over had van een ander gerecht en ja, je kan die ook perfect opeten, zeker eens proberen),  een halve ui (ook van een ander gerecht) maar heb je nog wat paprika's of tomaten over? Doe die er dan ook gerust bij. Ook wortels zouden er lekker bij passen! En wil je de soep iets steviger maken? Doe er dan net voor het serveren wat noedels bij.

Ingrediënten

  • halve ui
  • 1 prei
  • 2 teentjes look
  • 1 rode paprika
  • 1 broccolistronk
  • 1 stuk gember (vingerkootje groot)
  • 1 el currypasta (afhankelijk van hoe pikant je curry is)
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 l groentenbouillon
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 16-tal scampi 

Bereiding

  1. Schil de ui, prei, look, paprika en gember. Snijd alle groenten (behalve de gember) in kleine blokjes. Ik had nog een broccolistronk over en gebruikte die onmiddellijk mee in de soep, gebruik gerust nog andere groenten die je over hebt en bij het gerecht passen om mee te verwerken.
  2. Pel de scampi en verwijder de darmkanalen. Bak in een stoofpot in een beetje olijfolie voor enkele minuutjes (de scampi hoeven niet volledig gaar te zijn)
  3. Haal de scampi uit de pot en zet even opzij. Stoof in dezelfde stoofpot (zonder uit te spoelen) de ui, look en de prei aan. Voeg eventueel wat extra vetstof toe.
  4. Voeg na enkele minuten de paprika en broccolistronk toe.
  5. Voeg na enkele minuten meer de gember toe, die je eerst raspt. Laat nog enkele minuten mee stoven zodat de aroma's goed vrijkomen.
  6. Voeg hieraan de currypasta toe. Roer goed.
  7. Blus met de kokosmelk en voeg ook de groentebouillon toe.
  8. Laat een tiental minuutjes koken tot de groenten helemaal gaar zijn en mix dan tot een gladde soep.
  9. Kruid af met peper en zout.
  10. Voeg de scampi opnieuw toe aan de soep en serveer onmiddellijk.
    De soep wordt snel zuur (en die geur wil je echt niet meemaken, trust me) dus hoe sneller je ze opeet, hoe beter!

3 comments:

  1. Hey,

    Dit ziet er een super soepje uit!!!
    Maar ik heb een vraagje: welke currypasta gebruik jij?

    Alvast bedankt
    Dominiek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey Dominiek, ik gebruik de gele curry pasta (ik heb mij laten vertellen dat die het minst pikant is) van Mae Ploy, en die haal ik in de Aziatische supermarkt hier in Antwerpen.

      Delete
  2. Voor hoeveel personen is de soep bedoeld?

    ReplyDelete