March 27, 2019

Mijn zero waste challenge.


Eén van mijn verjaardagsdoelen was om een 30-dagen-challenge te voltooien. Omdat ik de laatste tijd meer en meer geïnteresseerd ben door de 'zero waste movement' besloot ik dan ook om die challenge daaraan te koppelen. Het begon allemaal toen ik mijn plasticverbruik wilde verkleinen - en dat is nog steeds mijn grootste focus - en zo ontdekte ik dat ik eigenlijk ook op andere zaken onnodig veel energie of materialen verspil. Hoewel ik nog een erg lange weg te gaan heb vooraleer ik nog maar in de buurt kom van een échte zero waster te zijn, vind ik het wel heel erg prettig om kleine veranderingen te maken die misschien een even kleine impact hebben, maar die wél helpen. Dus, benieuwd naar welke zero waste challenges ik afgelopen maand probeerde te voltooien? Hier zijn ze:

1. Koop minder ✓

Meteen al niet de gemakkelijkste opdracht, gezien ik niet vies ben van een bestellingske bij Zalando, maar wel eentje die ik eigenlijk heel hard nodig heb. Ik zou me niet meteen een shopaholic (meer) noemen want tijdens het afgelopen jaar heb ik sowieso erg proberen te werken op dit puntje. We kochten in datzelfde jaar natuurlijk ook een appartement dus het was nodig om ergens te besparen... En voor mij waren mijn (bijna wekelijkse) bezoekjes aan de H&M en/of New Look en/of andere winkels het eerste wat uit het budget geschrapt werd... En terecht. Ik heb het soms nog wel moeilijk en ik het is niet zo dat ik deze winkels nooit meer bezoek (behalve dan New Look aangezien zij al hun winkels sloten in België) maar ik koop er écht wel veel minder.
Ik was dus vrij succesvol in het kopen van minder kleding maar ik merkte wel aan mezelf dat ik aan andere zaken meer geld begon uit te geven (de opening van een Sostrene Grene in Antwerpen deed daar geen goed aan). Maar ook daar word ik beter in. Het voornaamste is dat ik mij nu bij elke aankoop afvraag "heb ik dit écht nodig? Is er niets anders dat ik in de plaats kan gebruiken?" ... niet dat dat me altijd tegenhoudt om iets te kopen, maar ik stel mezelf de vraag nu toch al. En vaak helpt het mij ook om verstandige beslissingen te nemen.

2. Weiger rietjes ✓

Dit is eentje waar ik mezelf nog vaak aan moet herinneren om het te zeggen wanneer ik iets op café bestel, maar waar ik tot hiertoe weinig problemen mee heb gehad. We hebben thuis nog enkele zakken met rietjes staan maar die laat ik het Lief opgebruiken of houd ik apart voor blogpostfoto's en wanneer er bezoek langs komt. Ik hou er nochtans van om met een rietje te drinken (zeker die lekkere mojito's die het Lief voor me maakt) dus toen ik een RVS-rietje in de winkel zag liggen, nam ik dat zo snel mogelijk mee! Vanaf nu geniet ik dus van mijn drankjes mét een herbruikbaar rietje! Mission accomplished.

3. Gebruik een herbruikbare drinkfles ✓

Check! We drinken hier ondertussen al meer dan een jaar kraantjeswater en wanneer we ergens naartoe gaan, probeer ik er altijd op te letten dat ik een flesje water meeneem. Mijn waterfles is een Dopper en is technisch dus van plastic, maar hij is ook herbruikbaar dus tot die kapot gaat, blijf ik hem gewoon gebruiken.

4. Neem je eigen (koffie)beker mee ✓

Dit was eigenlijk een non-issue voor mij omdat ik zelden of nooit koffie to go bestel. Ik heb ervoor gezorgd dat ik een tas meenam naar mijn werk zodat ik ook daar de papieren bekers kon vermijden en voila. Weeral wat minder afval in de wereld.

5. Gebruik herbruikbare boodschappentasjes ✓

Dit is misschien wel de eerste verandering die ik maakte en die ik vandaag nog steeds toepas. Ik kocht mijn zakjes bij Bioplanet en mijn mama zei onlangs nog dat ze een stuk stof had liggen waarmee ze niet wist wat te doen. Ik vroeg haar dus om daar boodschappentasjes van te maken en die zijn nu in de maak. Eenvoudig toch (niet het maken van de tasjes, het verwisselen van plastic tasjes naar katoenen, bedoel ik dan)?

6. Gebruik enkel 'echte' materialen ✓

Deze challenge hield eigenlijk in om geen wegwerpplastics of -materialen in het algemeen (zoals papieren bordjes, plastic bestek, papieren servetten, ...) te gebruiken. Gelukkig gebruiken we dat sowieso al erg weinig. Onze keukenrol was op en ik kocht geen nieuwe, we proberen nu met vodden te werken om alles op te kuisen en zoals ik al zei ruilde ik op het werk mijn wegwerpbekertjes in voor een tas. Verder kan ik niet onmiddellijk iets bedenken wat wij nog eenmalig gebruiken en daarna weggooien, maar ik ga er zeker nog verder op letten naar de toekomst toe.

7. Maak je eigen zero waste snacks ✓

Mijn snacks zijn vaak snoepjes die mijn collega's meenemen naar het werk. Ik geef toe, ik heb het moeilijk om er altijd af te blijven, maar deed toch ook m'n best om ook mijn eigen snacks mee te nemen (en die paaseitjes zo te vermijden).

8. Ruim op ✓

Met een verhuis in het vooruitzicht en helemaal gemotiveerd door de netflixserie met Marie Kondo, was ik helemaal klaar om een opruimronde door het appartement te doen. Vrij succesvol toch. Ik deed heel wat kleren weg (die ik probeerde te verkopen op Vinted, dus ga zeker eens kijken), oude rommel die we niet meer nodig hadden, ik deed ook een hele zak kapotte schoenen en kleding binnen in winkels die die verzamelen in ruil voor een kortingsbon. Verder ben ik ook bezig om al mijn papieren recepten (en dat zijn er veel) te digitaliseren en te pinnen op pinterst.  Ik ben er zeker van dat vlak voor/tijdens/na de verhuis nog veel meer dingen zullen worden weg gedaan maar voor een eerste ronde is dit zeker al geen slechte start.

9. Zero Waste schoonmaakmiddelen ✓

Ik ben van het principe dat ik pas een zero waste alternatief voor iets zoek wanneer het product op is. Tot hiertoe zijn enkel onze allesreiniger en het waspoeder opgeraakt en daar vond ik online heel wat zero waste alternatieven voor. Ik ben normaal niet zo van de DIYs (want ik ben superonhandig) maar na het lezen van alle chemische middelen op de etiketten van de conventionele schoonmaakmiddelen besloot ik om het toch een kans te geven. De allesreiniger doet zijn job goed, maar bij het waspoeder zoek ik nog wat naar de juiste balans. Mijn kleren zijn toch niet hélemaal proper bij de eerste poging. Misschien is het gewoon een kwestie van dosering, maar ik blijf dapper verder experimenteren!

10. Composteer

Helaas wonen wij in een klein appartement zonder balkon (en wormenbakken zie ik écht niet zitten) dus voorlopig wordt hier nog niet gecomposteerd. Ik hoop echter dat we na de verhuis misschien met buurtcomposteren kunnen beginnen. Ofwel zoek ik nog een ander alternatief voor ons groenten- en fruitafval zodat het niet langer in de zak met restafval gaat.

11. Bespaar op energiebronnen ✓

Eerlijk gezegd vind ik dat ik niet al te slecht scoor op dit vlak; ik probeer zo kort mogelijk te douchen (wat soms misschien nog altijd te lang is), onze verwarming staat nooit hoger dan 20°C en is ook zo geprogrammeerd dat ze enkel brandt wanneer we thuis zijn, ik probeer het water van de droogkast te herbruiken om platen water te geven, ... . De grootste verbruikers in ons gezin zijn zonder twijfel het Lief en onze kat. Want hoewel het Lief perfect kan douchen op 5 min tijd, vindt hij het nodig om zijn haar 2 keer te wassen, wat te staan wiegen onder de douche en dus zo langer dan 15min onder de douche te staan. En ook onze kat is blijkbaar vies van stilstaand water. Hij drinkt énkel van een lopende kraan en na 2 lekjes is het blijkbaar fascinerend om het water uit te kraan te zien stromen zonder te drinken. Ik ben echter druk bezig om beiden nieuwe manieren aan te leren.

12. Vermijd papieren doekjes ✓

We gebruiken niet langer keukenrol in huis en om onze neus te snuiten gebruikten we altijd al stoffen zakdoeken dus hier was geen aanpassing nodig. De enige 2 zaken waarvoor we momenteel nog papieren doekjes hebben is toiletpapier (maar ik vind hier geen alternatief voor?) en gezichtsdoekjes die ik gebruik tijdens het (ont)schminken. Die laatste worden ook vervangen door stoffen zakdoeken wanneer ze op zijn.

13. Bezoek een zero waste winkel ✓

Heb ik gedaan en ik vond het geweldig. Ik voelde me net terug een kind dat winkeltje aan het spelen was en alle potjes mocht vullen. Zeker voor herhaling vatbaar, aangezien de prijs ook erg meeviel (om eerlijk te zijn, was ik daar nogal bang voor).

14. Geen voedselverspilling

Dit is het puntje waar ik het meeste mee worstel. Ik doe écht mijn best om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen maar in praktijk zie ik toch veel te veel in de vuilbak verdwijnen. Het probleem bij ons zit vaak in het feit dat gekookte overschotjes in de vuilbak verdwijnen. Wanneer ik bijvoorbeeld een overschotje lasagne heb, wordt daar de volgende dagen weinig van gegeten. Ook omdat ik al andere gerechten heb voorzien voor de komende dagen van die week. Creatief omgaan met die restjes en meer invriezen (wat ook moeilijk is aangezien onze vriezer bijna altijd propvol zit) is de boodschap. Ik doe mijn best, maar er is nog veel verbetering mogelijk.

15. Meal prep

Echt mealpreppen doe ik amper maar er wordt hier wel minstens 5/7 dagen vers gekookt. Die andere 2 dagen steekt er misschien al eens een pizza in de oven (hoewel ik ook dat probeer terug te schroeven) of gaan we gewoon uit eten. Ik vind mealpreppen niet noodzakelijk, omdat ons huidige systeem goed werkt en we nu ook (meestal) gezonde maaltijden eten.

16. Herstel iets

Tot hiertoe is er nog niets om te herstellen (gelukkig maar, want ik heb 2 linkerhanden) en als er iets stuk gaat is het vaak niet zo heel erg omdat de kans groot is dat ik nog 2-3 exemplaren van hetzelfde nodig heb en dus gewoon een goed excuus heb om eindelijk iets weg te gooien zonder me daar slecht over te voelen.
Sinds deze challenge heb ik wel enkele sokken opzij gelegd waar een gaatje in zit en die ik nog plan te herstellen (heeft nog iemand het probleem dat sommige kousen al kapot zijn na 1 keer dragen of heb ik gewoon rare voeten?). Het staat nog op mijn to do lijst maar is dus nog niet gebeurd (tot hiertoe).

17. Neem je lunch mee ✓

Dit doe ik sowieso bijna elke dag en wanneer ik het niet doe, ga ik ergens lunchen dus zo vermijd ik plastic verpakkingen en dergelijke ook. Mijn lunches zijn dus volledig plasticvrij!

18. Gebruik échte servetten in plaats van papieren ✓

Thuis gebruiken wij eigenlijk nooit servetten en wassen we onze mond na het eten soms met water en een handdoek. Wanneer je ergens gaat eten vind ik het moeilijker. Als er al een papieren servet op tafel ligt, gebruik ik die. Het ligt misschien aan mij maar ik vind het raar en onbeleefd om in zo'n situatie je eigen stoffen servet te gebruiken.

19. Neem leftovers mee wanneer je op restaurant gaat ✓

Welke leftovers? Als ik mijn bord al niet op krijg (wat zelden gebeurt), heb ik 9 kansen op 10 het Lief nog bij die het dan van mij overneemt. Wij gaan dus nooit met een doggy bag naar huis.

20. Gebruik bamboe borstels ✓

Ik heb zelf een elektrische tandenborstel (en nog een voorraad bijhorende borstelkopjes) maar het Lief gebruikt een normale tandenborstel. Toen die aan vervanging toe was, kocht ik een bamboe-exemplaar in de plaats en hij is er erg tevreden van. Voorlopig hebben we nog geen andere borstels in huis die aan vervanging toe zijn (om eerlijk te zijn hebben we amper nog andere borstels in huis behalve de WC-borstel) maar moest ik er ooit nieuwe nodig hebben, ga ik zeker op zoek naar een duurzaam exemplaar.

21. Recycleer ✓

Dit doe ik al zo lang ik me kan herinneren. We recycleerden bij mijn ouders thuis en het is een gewoonte die ik heb behouden toen ik ging samenwonen met het Lief. Hoewel ik érg mijn best doe om correct te recycleren (denk bv. aan plastic raampjes uit papieren verpakkingen trekken en elk in een aparte vuilbak gooien), is het Lief daar érg nonchalant in. Als het kan, gooit hij het bij het restafval. En hoewel ik hem al zo vaak naar zijn voeten heb gegeven als ik hem erop betrap... Ik blijf papier in de restafvalzak terugvinden.

22. Verminder je fast food gebruik

Niet gemakkelijk, zeker niet met een fastfoodlover als het Lief in huis, maar ik probeer er toch voor te zorgen dat ik op vrijdagavonden zo veel mogelijk kook (op vrijdag val ik al snel terug op een diepvriespizza, mcdonalds, frituur, ander afvaleten, je kent het wel) maar ik ben ook niet perfect. Soms heb ik gewoon geen zin om ook in "mijn weekend" nog boven de kookpotten te staan.

23. DIY ✓

Hoewel ik van nature nogal onhandig ben, heb ik in tussentijd toch al het een en ander zelf gemaakt. Ik maakte waspoeder, allesreiniger, deodorant én droogshampoo en ook voor de schoonmaakmiddelen/badkamerproducten die bijna op zijn, ben ik op zoek naar alternatieven. Het volgende project worden vaatwastabletten, denk ik.

24. Ga naar de markt ✓

Wij gaan bijna wekelijks naar de markt maar kopen er niet zo heel vaak iets. Ik vind het ook verbazend hoeveel zaken je toch nog meekrijgt in iets van een plastic verpakking. Mijn boodschappen doe ik voornamelijk bij de supermarkt (omdat je daar met maaltijdcheques kan betalen, hoe stom dat ook klinkt) maar ik slaag erin om qua groenten en fruit toch alles grotendeels plasticvrij te kopen. Als ik weet dat er voor bepaalde zaken een plasticvrij alternatief op de markt te verkrijgen is (bv. turks brood) dan ga ik het wel daar oppikken maar het is zeker niet zo dat ik al mijn boodschappen op de markt doe.

25. Wees voorbereid

Een zero waste mindset heb ik blijkbaar nog niet helemaal. Ik heb in de afgelopen maanden (want hoewel het een 30 dagen challenge is, heb ik dit meegenomen in verschillende maanden en ook nu probeer ik nog zo veel mogelijk puntjes bij af te vinken) mezelf er vaak op betrapt dat ik in een situatie zat waarbij ik dacht "Damn, had ik nu maar bestek/RVS rietje/stoffen servetje/... meegenomen". Soms kan ik dan ook gewoon eten of drinken zonder wegwerpmateriaal te moeten gebruiken maar in geval van bestek is dat helaas niet altijd mogelijk (om niet te zeggen nooit).

26. Weiger junk mail

Wij huren een appartement dus ik weet niet in welke mate wij stickers op onze brievenbus mogen hangen (en omdat we bijna weg zijn, ga ik er nu ook niet meer mee beginnen). En ik moet ook bekennen dat ik reclamefolders eigenlijk heel leuk vind. Ik probeer wel sowieso alle flyers die me op straat gegeven worden te weigeren, ik probeer zoveel mogelijk over te schakelen naar rekeningen per email en wat ik wél binnen krijg van papier probeer ik te hergebruiken waar mogelijk. Maar die reclamefolders... die komen hier (voorlopig nog) wel binnen...

27. Winkel tweedehands

Dit doe ik eigenlijk zelden of nooit hoewel ik heel graag naar kringwinkels ga. Nu, ik moet er ook wel bij vertellen dat ik sowieso te veel spullen heb en de laatste maanden niets meer heb moeten kopen (zie puntje 1). Nu ik meer bekend ben met zero waste en hoe ik veranderingen kan maken, ga ik er wel op proberen te letten om tweedehands vaker een kans te geven en als eerste te overwegen in plaats van bijvoorbeeld de H&M binnen te springen.

28. Winkel lokaal

Zoals ik al zei, winkel ik bij de supermarkt en in hoeverre dat dat lokaal is, durf ik te betwijfelen. Niet dat er geen alternatieven zijn in Antwerpen, ik schreef me bijvoorbeeld al eens in bij de Buurderij maar qua prijs is dat niet zo interessant. Momenteel leven we een beetje op een budget en worden er kosten geschrapt waar mogelijk. Niet dat we onszelf nooit iets gunnen maar voorlopig is het voor ons het gemakkelijkste om te besparen op boodschappen zonder dat we daar in ons verdere dagdagelijkse leven hinder van ondervinden. Wel ga ik meer bij de verpakkingsvrije winkel langs en ik geloof dat ze daar wél lokale én biologische producten aanbieden.

29. Eet meer plantaardig

Het klinkt misschien als een excuus maar ik vind plantaardig eten erg moeilijk en wel om de simpele reden dat er niet erg veel groenten zijn die ik lust. Ik heb onze vegetarische maaltijden wat proberen op te voeren en probeer er op te letten dat er niet te veel zuivel wordt aan toegevoegd. Dat lukt meestal maar bij een pasta met tomatensaus eet ik nu eenmaal graag kaas. Zorgt er ook voor dat het geheel net iets meer vult.
Ik huurde wel enkele vegan kookboeken uit de bib voor inspiratie dus ik hoop in de nabije toekomst toch enkele nieuwe en vegan gerechten op tafel te zetten.

30. Zeg nee tegen freebies

Er zijn me (nog) geen freebies aangeboden dus heb ik ook niets aangenomen!

31. Analyseer je afval

Mmm... ik ben nu niet het type dat de vuilzak gaat uitkiepen om te zien wat er allemaal in zit, maar ik heb best een goed idee van wat er allemaal in zit. Onze grootste afvalberg zal van overschotjes eten zijn. Denk dan aan schillen van aardappelen, paprika's, wortels, enzovoort maar ook van gekookte maaltijden die we niet op kregen. Zoals ik al zei is composteren op dit moment geen optie voor ons dus hebben we nog veel GFT-afval. Ons plasticverbruik is al erg veel gedaald sinds vorig jaar, maar wat je wel nog in onze vuilbak zal terugvinden zijn verpakkingen van yoghurtpotjes, drankkartons en enkele plastic flessen van frisdrank (hoewel ik zo veel mogelijk in glas koop, maar in onze supermarkt is enkel cola beschikbaar in glas en we wisselen ook graag af).


    No comments:

    Post a Comment