November 13, 2019

Onze 10-daagse reis naar Malta.


Een 10-daagse rondreis door Malta (reisroute) - a floral sunset
Fomm ir-Rih Bay

Door de aankoop van ons appartement stond er dit jaar jammer genoeg geen grote reis op het programma. Omdat niét op reis gaan geen optie is, was een kleinere dicht-bij-huis-reis (lees: budgetvriendelijker) het alternatief. Oorspronkelijk zouden we naar Kroatië gaan maar uiteindelijk kozen we dan toch heel impulsief voor Malta. Toen we de reis boekten, stond verhuizen nog op de planning voor oktober (spoiler alert: die verhuis is alweer uitgesteld, daar ga ik later nog dieper op in) en daarom wilden we niet al te lang van huis weg zijn. Gelukkig zijn er heel wat mooie plaatsen te ontdekken in Europa, waarvan Malta zeker op je to-do lijstje zou moeten staan. Perfect te ontdekken op 10 dagen tijd, best wel avontuurlijk als je een auto huurt (want: links rijden) en prachtige vergezichten en nog prachtigere baaien... overal.


Praktisch

Laat me beginnen met te zeggen dat Malta een klein eiland is. De afstand tussen de 2 verst gelegen punten bedraagt nog geen 30km. Wat het een zeer geschikt eiland maakt om met de auto, maar ook met het openbaar vervoer te ontdekken. Omdat ik op voorhand al gelezen had dat het openbaar vervoer in Malta niet altijd even betrouwbaar is én omdat wij wel houden van de extra vrijheid kozen wij ervoor om een auto te huren. Let wel op, in Malta rijden ze links! Niet evident als je dat niet gewoon bent, maar langs de andere kant was het Lief er wel na 3 dagen mee weg. Ik raad je wel aan om een automaat te huren (wij deden het niet en hadden daar toch een beeeeetje spijt van). Kwestie dat je toch al niet te veel moet nadenken over links schakelen. Opletten in het verkeer zal al genoeg  van je concentratie vragen.
Logeren deden we dan weer in een prachtige bed & breakfast in het centrum van Malta. Parkeren was er verschrikkelijk maar Zebbug is gelegen in het midden van Malta wat het dan weer de perfecte uitvalsbasis maakt om je uitstappen aan te vangen. Het verste dat we moesten rijden naar één van de bezienswaardigheden was ongeveer 20-30min (de ferryrit naar Gozo niet mee in begrepen dan). Onze b&b, Olive House, was een prachtige accommodatie om te verblijven (wel adults only, maar dat vond ik eerder een pluspunt). De eigenaar, John, is zo'n hartelijke mens waar je alles aan kan vragen en je goede tips meegeeft wat parking of restaurants betreft. Mijn favoriete onderdeel aan mijn verblijf in Olive House? John's (& Richard's) 3 katten! Veel te schattig en enorm lief, ik kon ze uren aaien.
Tot slot nog een laatste praktische tip: de stopcontacten zijn er anders dan in België (vraag me nu niet precies welk stopcontact het was... Engels?) dus neem zeker ook een adapterstuk mee. Best vervelend als je de batterij van je telefoon of fototoestel niet kan opladen tijdens je reis.

Een 10-daagse rondreis door Malta (reisroute) - a floral sunset
Blue Grotto

Bezienswaardigheden

Malta kan je grofweg in 5 delen verdelen; Noord, Oost, Zuid, de regio rond Valletta en Gozo & Comino (de twee eilanden die ook deel uitmaken van Malta). Wij bezochten alle delen en ik leid je even door de highlights. Het mooie aan Malta is dat er redelijk wat te zien is, ondanks het feit dat het zo klein is. Maar is relaxen en een duik in de zee meer je ding? Geen probleem, want aan water geen gebrek hier! Het is dus een mooie combo tussen relaxen bij het water en erop uit trekken om steden en bezienswaardigheden bezoeken.

Valletta & the three cities

Valletta is de hoofdstad van Malta wat ook betekent dat er wel het een en ander te zien is.  Er zijn verschillende musea die de moeite waard zouden zijn (het enige museum dat wij wilden bezoeken was net gesloten die periode dus dat viel even tegen) maar gewoon door de straten wandelen is ook al een ervaring op zich. Wandel langs de Tritonfontein (en de Ben & Jerry's scoopstore op je rechterkant) en door de indrukwekkende stadspoorten, langs het Parlementsgebouw de stad binnen om verder op ontdekking te gaan.

St John's Cathedral

Wat je zeker niet mag missen is een bezoek aan St John's Cathedral. Toegegeven, 10 EUR (per persoon) voor een bezoek aan een kathedraal is best prijzig (of ben ik gewoon gierig?) maar het was wat mij betreft zeker de moeite waard. In de prijs zit ook een audiogids inbegrepen wat er voor zorgt dat je heel wat info mee krijgt over de verschillende delen van de kerk. Vergeet ook zeker het 'balkon' niet te bezoeken. Je bent misschien wat duizelig van de wenteltrap wanneer je boven aan komt maar het is het prachtig uitzicht over de kerk meer dan waard.

Upper and Lower Barrakka Gardens

Een andere plek die je zeker moet bezoeken in Valletta zijn de Upper en Lower Barrakka  Gardens. Hoewel ze niet erg groot zijn, is het er wel gezellig vertoeven en je kan natuurlijk genieten van een prachtig uitzicht. Voor de Upper Barraka Gardens moet je wel een beetje werken om van het zicht te genieten. Je moet namelijk wel wat trapjes beklimmen om er te geraken. Of, voor wie liever lui dan moe is (normaal gezien reken ik mezelf ook bij die groep, maar deze ene keer niet), is er ook de Barrakka Lift. Die kost 1 EUR om je naar boven te brengen, maar je spaart jezelf wel heel wat gezweet uit (klinkt als een koopje, als je het mij vraagt). De lift naar beneden nemen is daarentegen helemaal gratis, by the way.

Bootje naar the Three Cities

Als je de Barrakka Lift naar beneden neemt, kom je vlakbij het water uit. Van daaruit maak je heel gemakkelijk de oversteek naar the Three Cities - Vittoriosa, Conspicua en Senglea - een minder bezocht deel maar erg mooi om in te verdwalen. Om aan de overkant van het water te geraken, kan je ofwel een vissersbootje nemen ofwel de ferry. Ik raad je aan om een vissersbootje heen te nemen, het kost slechts 2 EUR per persoon. Toegegeven, de tocht zelf duurt misschien net 10 minuten, maar de ervaring is het wel echt waard. Terugkomen kan je dan met de ferry doen. Zo heb je het beste van beide werelden.
Wandel een beetje rond door de verschillende steden; bezoek bijvoorbeeld Fort St. Angelo of wandel er op zijn minst eens rond. Vooraan het fort kan je je gezellig neerzetten om wat van de zon te genieten en om de kanonschoten vanuit de Upper Barrakka Gardens goed te kunnen zien. Bijzondere bezienswaardigheden zijn er niet te zien bij de Three Cities maar verdwaal doorheen de pittoreske straatjes en geniet van de gezellig sfeer.

Strait street

Terug aangekomen in Valletta zal je maag misschien wat beginnen knorren. Geen betere plek in Valletta dan Strait street om op zoek te gaan naar een hapje om te eten. Talloze leuke tentjes om uit te kiezen en het ziet er allemaal even leuk uit. Wij probeerden een random restaurantje dat ik achteraf geen aanrader vond, maar passeerden ook enkele leuke plaatsjes die er zeer zeker de moeite uit zagen. De tapas van Yard 32 bijvoorbeeld, zagen er erg lekker uit en de zaak zelf ademde ook een gezellige sfeer uit. Ook de cocktails bij Carmen Bar zagen er goed uit en een kijk op het menu van the Thirsty Lawyer  doet me ook al spijt krijgen dat we hier niet zijn binnen gestapt. Slenter dus op je gemakje door deze gezellige straat en kies het restaurant(je) dat jou het meeste aanspreekt.

Een 10-daagse rondreis door Malta (reisroute) - a floral sunset
Bridge Bar in Valetta 


Sliema, Paceville & St Julian's

Naast Valletta ligt misschien wel het meest toeristische deel van Malta (dat wij gezien hebben); Sliema. We parkeerden onze auto in Paceville, vlakbij de jachthaven, en wandelden via de kustlijn langs St Julian's, helemaal tot het 'grootste' shopping center van Malta, Tigné Point, in Sliema (dat shopping center is trouwens zeer klein naar onze normen). Eerlijk gezegd, vond ik weinig te zien in het stadje en het is ook vrij toeristisch wat heel wat sfeer weg neemt. Het enige wat je misschien nog kan doen is een bezoek brengen aan Manoel Island.
De wandeling langs de kustlijn daarentegen is wel erg mooi en vanuit Paceville ben je al snel 1,5u onderweg tot het tipje van Sliema. Je passeert onderweg wel een aantal leuke plekken waar het de moeite is om wat langer halt te houden. Zo heb jij bij restaurant Cuba in St Julian's bijvoorbeeld een leuk zicht op de zee. Wandel daar zeker ook eens tot beneden, aan de kleine haven, om nog meer leuke restaurants (én een bank met de Belgische driekleur) te ontdekken. Ook langs de 'dijk' in Sliema heb je een aantal sfeervolle terrasjes waar je zeker even moet bijtanken (niet vergeten te hydrateren!) en wanneer je kan, zak dan af naar beneden zodat je echt vlak naast de zee kan wandelen. Vergeet je badkledij niet want overal langs de kustlijn zal je mensen in het water vinden, laat je dus ook eens verleiden tot een plonsje.

Mdina & Rabat

Op een tiental minuutjes autorijden van onze verblijfplaats, kwamen we in Mdina terecht. Mdina is de oude hoofdstad van Malta en hoewel er in het stadje weinig bijzonders te zien is, moet je er absoluut langs zijn geweest. Ten eerste kan je er prachtige gebouwen en leuke, verlaten steegjes terugvinden en ten tweede (en dit is wat Mdina zo bijzonder maakt), is het er ook opvallend stil. Doordat de stad autoluw is, is er opvallend minder lawaai. Bovendien wonen er volgens mij ook heel weinig mensen binnen de stadsmuren - ofwel hebben wij die gewoon niet gezien - waardoor er een beetje een desolaat sfeertje hangt. De bijnaam 'Stille stad' heeft Mdina dus niet gestolen. Op een uurtje heb je hier alles wel gezien (tenzij je nog kiest om te tafelen in een van de gezellige restaurants die verstopt zitten tussen de smalle straatjes) en wandel je zo door de stadspoorten en via het park Rabat binnen.
In Rabat vind je een straat vol met het ene schattige restaurantje naast het andere. Passeer hier dus zeker tijdens etenstijd en je zal niet teleurgesteld worden. Ook de nationale lekkernij, pastizzi, kan je het lekkerst eten in Rabat. Crystal Palace serveert er de beste pastizzi's van heel het eiland. Laat je niet afschrikken door het interieur (toegegeven, het ziet er niet al te fris uit) en schuif aan in de rij bij deze kleine snackbar. Wij kozen voor een pastizzi met kip en eentje met erwten en waren zeker niet teleurgesteld. Wil je helemaal authentiek zijn? Bestel er dan onmiddellijk een Kinnie (de lokaal gebrouwen frisdrank) bij!
Naast gezellige restaurants, zijn er ook andere dingen te zien in Rabat. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan St. Paul's Church en de grot van de patroonheilige of ga de iets lugubere toer op en breng een bezoek aan St Paul's of St Agatha's Catacombs. Wij kozen voor een bezoek aan St. Paul's Catacombs en hoewel het geen uitzonderlijk goed museum was, vond ik het wel een leuke ervaring om te doen. Je brengt er namelijk een bezoek aan échte begraafplaatsen van mensen. Een tikkeltje luguber dus wel, maar toch ook fascinerend om te zien hoe men vroeger de dingen aanpakte.

Een 10-daagse rondreis door Malta (reisroute) - a floral sunset
Mdina

Noord-Malta

Het noorden van Malta zou het minst toeristische deel van Malta moeten zijn en dit bleek inderdaad - met uitzondering van een paar gebieden - het geval te zijn. Wij reden er een hele dag met de auto rond en bezochten er enkele heel mooie plaatsen.

Ghajn Tuffieha

Onze eerste stop van de dag was Ghajn Tuffieha, een mooi gouden zandstrand, dat een rustiger alternatief is voor het enorm populaire 'Golden Beach'. Hoewel beide baaien vlak naast elkaar gelegen zijn, is Ghajn Tuffieha toch opmerkelijk rustiger. Bij Golden Beach zijn alle populaire en grote hotelketens gelegen dus dat lokt natuurlijk ook veel meer volk. Wil je het liever wat rustiger aandoen en nog een beetje ruimte hebben om te gaan snorkelen? Dan raad ik je van harte Ghajn Tuffieha aan. Je kan er trouwens ook leuk wandelen door de duinen voor prachtige uitzichten!

Mellieha

Van Ghajn Tuffieha trokken we naar Mellieha, een iets grotere stad in het noorden. Geen noodzakelijke stop in Malta, als ik eerlijk moet zijn. We aten er wel erg lekkere broodjes in een snackbar met een prachtig uitzicht en bezochten zowat de griezeligste bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die er wereldwijd bestaan (seriously, denk ellenlange gangen met nissen waarin poppen uit de jaren '50 staan met het geluid van een krijsende baby op de achtergrond). Verder is er weinig te beleven. De stad is vooral bekend om zijn baai, Mellieha Bay. Omdat wij net van het strand kwamen, bezochten we deze baai niet zelf maar ik geef het jullie maar even mee.
De rest van de dag reden we nog rond in de buurt van Mellieha en het noordelijke schiereiland. Vooral erg leuk als je de minder toeristische kant van Malta wilt ontdekken. We bezochten een erg klein badplaatsje op het schiereiland waar wij letterlijk de enige toeristen waren. Hoe ik zo zeker ben dat wij de enige toeristen waren? Omdat er welgeteld 10 mensen aanwezig waren. Nochtans was het een prachtig wit strand, was de zee warm en kon je parkeren op nog geen 5m van het strand.

Popeye village

Op onze terugweg naar huis, moest ik toch nog 1 stop maken. Ik had er over gelezen, ik had foto's gezien en ik moést het met eigen ogen zien; Popeye Village. De oude filmset werd na het afronden van de Popeyefilm gewoon achter gelaten en is ondertussen omgevormd tot een waterpretpark voor kinderen. Omdat wij geen kinderen hebben, gingen we niet in het park maar van op de nabij gelegen klif heb je een prachtig zicht over het park. Heb je wel kinderen, lijkt het mij een leuke uitstap om te maken! Wie kan er nu een duikje in dat prachtig blauwe water weerstaan?

Een 10-daagse rondreis door Malta (reisroute) - a floral sunset
Popeye Village


Zuid-Malta

In het zuiden van Malta vind je meer toeristische attracties terug. Zo zijn er de Dingli Cliffs, kan je er enkele megalithische tempels bezoeken of op zondag naar de vismarkt van Marsaxlokk gaan. Hieronder lijst ik enkele van de hoogtepunten op. Je kan deze bezienswaardigheden in 2 of 3 dagen bezoeken (afhankelijk van hoe lang je wil zwemmen of wandelen op de verschillende plekken).

Marsaxlokk + St. Peter's pool

Zowel het Lief als ik zijn zot van eten. De vismarkt van Marsaxlokk stond dan ook als één van de hoogtepunten gemarkeerd op onze to do lijst. Die markt is trouwens enorm! Je bent al gauw een uurtje kwijt met langs de kraampjes slenteren. Ook was het een klein beetje een teleurstelling in die zin dat het merendeel van de kraampjes helemaal niets met eten te maken had. Dat weerhield ons er echter niet van om met ongeveer een kilo kruiden terug naar huis te keren (haha, oepsie). Kijk trouwens ook zeker eens achter de kramen en vergeet niet om alle kleurrijke vissersbootjes te bewonderen.
Wanneer je je hebt volgegeten met een visschotel (wat eet je anders in een vissersdorp?), kan je wel wat beweging gebruiken. Wandel daarom (met je zwemkledij) vanuit Marsaxlokk tot aan St Peter's Pool. Je moet er wel een klein heuveltje voor beklimmen, maar eens aangekomen bij St. Peter's Pool kan je vanaf de rotsen een verfrissende duik nemen. Je raakt er trouwens ook met de auto maar de wegen leken me vrij smal en ik zou het niet onmiddellijk aanraden.

Hadgar Qim en Mnajdra tempels

Als je bezienswaardigheden van Malta opzoekt, vind je al snel de megalithische tempels terug. Je hebt er verschillende, maar Hadgar Qim en Mnajdra zijn zowat de bekendste. Onmogelijk dus om die over te slaan bij een bezoek aan Malta. Tussen de twee tempels ligt trouwens nog een wandelgebied dus vooraleer je naar de Mnajdra tempel wandelt, kan je ook even van het pad afwijken en een wandelingetje doorheen de vlakte maken. Je hebt er een prachtig uitzicht over de kust dus als je wat tijd over hebt, is het zeker leuk om te doen.

Hypogeum

Het Hypogeum ligt niet echt helemaal in het zuiden van Malta maar vermeld ik er hier even bij omdat het eigenlijk aansluit bij de megalithische tempels. Het Hypogeum is namelijk een ondergrondse megalithische tempel. Het complex is jarenlang gesloten geweest voor reconstructie (want door de vele bezoekers is de vochtigheidsgraad en andere stofjes in de lucht uit evenwicht geraakt waardoor een groene alg alles aantastte) en is recent opnieuw open gegaan voor publiek. De Maltezers hebben echter geleerd van hun fouten en nu mogen er slechts 10 mensen per uur naar binnen om een bezoek te brengen aan deze ondergrondse tempel. Tickets voor dit museum zijn dan ook erg gegeerd en snel uitverkocht. Ben je wel geïnteresseerd in wat geschiedenis? Bestel je tickets dan ruim op voorhand online (wij kochten de onze ongeveer 3 maanden op voorhand en zelfs toen waren de plaatsen al beperkt) op de heritage Malta website.

Dingli Cliffs

Een andere trekpleister van Malta zijn de Dingli Cliffs, de hoogste kliffen van het eiland, zo'n 129m hoog. Via de prachtige Triq Panoramika rij je met waanzinnig uitzicht tot bij de kliffen. Parkeer je auto bij 'the Cliffs restaurant' (en eet er een hapje als je dat nog niet zou hebben gedaan) en wandel even rond. Het is verleidelijk om tot aan de rand van de kliffen te wandelen, maar pas toch goed op. Ik ben misschien net iets té voorzichtig soms, maar je moest er maar eens afvallen he.

Een 10-daagse rondreis door Malta (reisroute) - a floral sunset
Dingli Cliffs
Fomm Ir-Rih Bay

Een van de meest idyllische plekjes die we in Malta bezochten is misschien wel Fomm Ir-Rih Bay. We kwamen hier aan rond een uur of 4 en waren onmiddellijk achterover geblazen door het prachtige zicht dat we hadden van de parkeerplaats. We zagen enkele mensen zwemmen in de zee maar zagen niet onmiddellijk hoe we de heuvel moesten afdalen om er te geraken. Spoiler; er was gewoon een pad, maar wij zagen niet altijd even goed hoe dat precies naar beneden liep. Enfin, we zijn er geraakt en omdat we er bijna alleen waren (er waren slechts een 10tal andere personen aan het zwemmen/snorkelen in de buurt), was het er echt heerlijk vertoeven. Er zaten ook veel visjes en krabben en slakken dus ik amuseerde me alleen al door op 'dierenzoektocht' te gaan (ja, ik heb een nerdy kantje). Alleen jammer van al het plastic dat je terug vindt tussen de rotsen; visnetten, plastic flesjes, blikjes, slippers, noem het maar op. Je ziet het niet op het eerste zicht maar eens je je installeert en tussen de rotsen begint te wandelen valt het je pas op.

Blue Grotto

Waar ik me vaak over heb verwonderd in Malta is het ongelooflijk blauwe en heldere water. Eén van de beste plaatsen om dit te bewonderen is de 'Blue Grotto'. Maak hier je eerste stop van de dag van en zorg dat je rond een uur of 10 in een bootje richting the Blue Grotto kan zitten. Een beetje eng vond ik het, in zo'n klein vissersbootje op open zee, maar zeker de moeite waard. Ik kan nog altijd niet bevatten hoe helder het water was en hoe blauw het tegelijkertijd zag. Je kon de rotsen die 10m diep lagen gewoon heel scherp zien liggen.Gozo & Comino

Tot slot zijn er nog 2 eilandjes bij Malta die je zeker niet mag vergeten te bezoeken. Comino is het kleinste eiland van de twee en buiten de Blue Lagoon zou er niet al te veel te zien zijn, heb ik mij laten vertellen. Wij gingen op daguitstap met een boot en vaarden zo langs de hoogtepunten van Comino, waarbij we halt hielden in de Blue Lagoon voor een uitgebreide snorkelsessie. De boot is de ideale manier om Comino te bezoeken want volgens onze B&B eigenaars is het moeilijker bereikbaar met de auto (de ferry's hiernaartoe zouden beperkt zijn).
Op Gozo daarentegen is heel wat meer te zien en bezoek je idealiter met de auto. Het Lief en ik vertrokken al vroeg met de ferry en hadden een volledige dag nodig om het hele eiland te zien. Hadden we nog extra tijd gehad, waren we zeker nog een dag terug gegaan om sommige plekken iets uitgebreider te bezoeken (de hoofdstad bijvoorbeeld) maar zelfs in 1 dag kan je de voornaamste hoogtepunten al meepakken.

Een 10-daagse rondreis door Malta (reisroute) - a floral sunset
Blue Lagoon

Dwejra Bay

Deze baai is bekend om het 'Azure Window', een soort van brug in het water die is ontstaan door erosie van de zee. Als je de term googelt, weet je onmiddellijk wat ik bedoel. Jammer genoeg is het Azure Window niet meer. In 2017 stortte de brug in de zee na een zware storm en bleef er helaas niets meer van over. Je kan er nog wel altijd duiken naar de overblijfselen die in de zee liggen, maar verder valt er niet veel meer te zien van dit prachtig natuurverschijnsel.
Waarom hier naartoe gaan als er toch niks meer te zien is, vraag je je nu waarschijnlijk af? Wel, ten eerste om toch te kunnen zeggen dat je er naar ben gaan kijken. En ten tweede omdat dat niet de enige bezienswaardigheid is van Dwejra Bay. Naast het Azure Window ligt ook 'the Blue Hole', een paradijs voor duikers (naar het schijnt). Zelf ben ik geen duiker, maar volgens verschillende websites zou het een echte aanrader zijn.

Wied il-Ghasri

Gozo kent verschillende leuke snorkelplaatsen maar Wied il-Ghasri staat overal aangegeven als dé te bezoeken plaats. Ik moet eerlijk bekennen dat hoewel ik een echte waterrat ben en heel graag zwem, ik geen fan ben van zwemmen of snorkelen in de zee. Ik vind; de zee is het huis van de vissen en je moet je daar als mens niet te veel in mengen. Ik ben eigenlijk nogal een bangerik. Dus snorkelen heb ik niet veel gedaan in Wied il-Ghasri maar ik deed er wel een kleine plons en ik moet zeggen. Het is absoluut een prachtige plek.
Je zal waarschijnlijk wel vloeken wanneer je naar de parking rijdt (want wat een verschrikkelijke weg is me dat) maar zodra je uitgestapt bent en aan de trappen bent aangekomen om af te dalen naar het kiezelstrand, begrijp je waarom je deze plaats moet bezoeken. Het zeewater loopt via een smalle kloof tot aan het kiezelstrand en is een prachtig beeld zonder nog maar een voet in het water gezet te hebben.

Een 10-daagse rondreis door Malta (reisroute) - a floral sunset
Wied il-Ghasri


Xwieni bay

Een beetje voorbij Wied il-Ghasri vind je dan weer Xwieni Bay. Omdat we niet overal tijd hadden om te zwemmen, hielden we hier onze zwemkledij droog maar het water zag er zo helder uit, dat het toch erg verleidelijk was om een klein plonsje toe doen. Gelukkig is er nog meer te zien dan enkel het strand. Vlakbij Xwieni Bay bevinden zich namelijk de salt pans van Gozo, die nog steeds worden gebruikt tot op de dag van vandaag. Om die reden mag je ook niet op de zoutvlakte komen maar vlakbij de baai is er ook een oud stukje van de salt pans waar je wel tussen mag lopen. Het is trouwens ook perfect mogelijk om je auto hier te parkeren, met je rugzak langs de zoutvlaktes naar Wied il-Ghasri te wandelen, een verfrissende duik nemen en weer terug te keren (om dan weer een duik te nemen natuurlijk). De twee plaatsen liggen niet erg ver uit elkaar en de wandeling langs de zoutvlakte/kust geeft je een fantastisch uitzicht tijdens je tocht.

Victoria

Tot slot nog een klein woordje over Victoria, de hoofdstad van Gozo. Omdat wij in tijdsnood zaten, hebben we de stad niet uitgebreid kunnen bezoeken. Het enige wat we hier gezien hebben is Il-Kastell, ofwel de citadel van Victoria. Il-Kastell kent een rijke geschiedenis - die ik jullie nu ga besparen - en is zeker een bezoek waard. Je kan er langs de muren rond wandelen en dat levert heel mooie uitzichten op, maar ook binnen de muren rondlopen is erg speciaal. Je kan er de kathedraal bezoeken, of de oude gevangenis. Even goed kan je er gezellig een hapje eten of een workshop volgen. Het voelt aan als een klein, ommuurd dorpje. Zowel het Lief als ik vonden het er erg leuk wandelen en hadden zin om ook de rest van de stad te verkennen maar helaas, het was tijd om de ferry terug naar huis te nemen.

Dus, wat vond ik nu van Malta?

Het was weer even geleden dat het Lief en ik nog eens met zijn twee op reis gingen (en niet op groepsreis) en dat we alles zelf moesten uitstippelen. Malta was de perfecte bestemming voor ons om er opnieuw in te komen. Het land is perfect bereisbaar met een huurauto en omdat het zo klein is kan je de hoogtepunten allemaal bezoeken in 10 dagen tijd. Je vindt er cultuur, natuur, geschiedenis, fantastische uitzichten en leuke wandelpaden. We hebben geen enkele druppel regen gezien (of ja, misschien 10) en hadden altijd stralend weer met uitzondering van 1 voormiddag (en in de namiddag was het zonnetje daar weer terug). Als je de kans hebt, ga dan naar Malta. De mensen zijn er vriendelijk, ze zorgen er goed voor hun katten, het weer is prachtig, er is overal zee en ben je toch niet voor de zee? Dan zijn er talloze steden vol geschiedenis met de gezelligste straatjes.


1 comment:

  1. Zo te zien hebben jullie een heerlijke vakantie gehad. Mijn eerste vakantie met mijn vriend was naar Malta. Heel leuk om die 'bekende' plekken te zien. Poppeye Village kende ik niet, wat grappig om te zien en dat het nu een waterpark is.

    ReplyDelete