November 6, 2019

Speculaasgranola.

homemade speculaasgranola (voor een lekker herfstig ontbijt) - a floral sunset

Hoewel ik écht fan ben van de zomer, heeft het begin van een nieuw seizoen toch ook wel altijd zijn charme. Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar ik ben echt helemaal klaar voor die dekentjes, warme dranken en wat 'cocooning'. Ook culinair ruil ik slaatjes in voor stoofpotjes en staat er in plaats van quinoa nu meer aardappel op het menu. Mijn ontbijtjes mogen ook wel iets 'herfstiger' en dus switchte ik van vanille- naar speculaasgranola. Even gemakkelijk te maken als de vanille-variant en superlekker bij wat yoghurt met een appeltje bij (zeker als je dat appeltje nog eens snel bakt in de pan, maar dat is voor wanneer je wat meer tijd hebt). 
Het leuke aan granola is natuurlijk dat je er volledig je eigen ding mee kan doen. Ik vind onderstaande combinaties een echte topper maar misschien zit er iets bij dat jij niet graag lust of niet mag eten. Beschouw onderstaand 'recept' dus eerder als een leidraad dan een recept. Lust je niet graag pecannoten? Neem dan hazelnoten of cashewnoten of ... . Geen lijnzaad in huis maar wel chiazaad? Switch gerust! Geen gepofte quinoa in de kast staan? Laat die dan uit het recept. Ook qua oliesoort of zoetmaker kan je naar hartelust variëren. Het gaat hem eerder om de verhoudingen te volgen en niet om de exacte ingrediënten. Experimenteer er met andere woorden rustig op los! En laat het me dan ook weten wanneer je je eigen succesrecept hebt ontwikkeld. 

Ingrediënten:

 • 100g havermout
 • handvol amandelen of amandelschilfers
 • handvol pecannoten
 • handvol hazelnoten
 • 2 el gepofte quinoa
 • 1 el lijnzaad
 • 1 el pompoenpitten
 • 2 el ahornsiroop
 • 2 el kokosolie, gesmolten
 • 2-3 kl speculaaskruiden

Bereiding

 1. Meng de havermout, de amandelen, pecannoten, gepofte quinoa, lijnzaad en pompoenpitten (kortom, alle droge ingrediënten) in een grote kom.
 2. Meng de ahornsiroop samen met de kokosolie in een kleiner kommetje, voeg hier ook de speculaaskruiden aan toe.
 3. Meng de ahornsiroopmengeling onder de droge ingrediënten en roer alles onder elkaar tot het mengsel goed 'nat' lijkt te zijn. Alles moet onder een laagje van de ahornsiroopmengeling zitten.
 4. Neem er een bakplaat en een bakmatje bij en spreid de mengeling er over uit. Zet 10-15min in het midden van een oven op 150°C. Hou de granola wel goed in de gaten. Afhankelijk van je oven kan het wat sneller of trager gaan en je wil deze heerlijke topping niet laten verbranden!

No comments:

Post a Comment