January 30, 2019

5 moeilijkheden aan een zero waste lifestyle.


Herinneren jullie je 'mei plasticvrij' nog? Je weet wel, de maand waarin je zo weinig mogelijk wegwerpplastic verbruikt? Wel, die maand heeft vorig jaar (en nog steeds) een grote impact op mij gehad. Tot mijn eigen verbazing had ik nooit stilgestaan bij het gebruik van plastic of wat ermee gebeurt nadat ik het in de vuilbak heb gesmeten. Anyway, het inspireerde mij om wat veranderingen te maken in mijn leven, om voor zero waste te gaan zoals ze dat zeggen.
Eerst en vooral wil ik onmiddellijk duidelijk maken dat ik verre van zero waste leef. Wij hebben nog steeds een afvalzak die bijna wekelijks vol zit maar ik kan wel zeggen dat daar minder plastic in zit dat voordien.  Toch is er nog heel wat ruimte voor verbetering en zijn er ook een aantal moeilijkheden waar ik tegen aanloop. En daar wil ik het even over hebben. Want hoewel zero waste in theorie heel erg mooi klinkt, vind ik het praktisch niet altijd even makkelijk. Misschien hebben jullie wel tips om me te helpen met 1 van deze 5 lastige zaken waar ik niet altijd een weg mee weet.

January 26, 2019

Chocomousse met karamel en zeezoutchocolade.

Chocomousse met salted karamelchocolade - a floral sunset

Het nieuwe jaar is ondertussen weer bijna een maand bezig, hoog tijd dus om wat soepeler om te gaan met die goede voornemens. De boog kan toch niet altijd gespannen staan? Deze chocomousse van chocolade met karamel en zeezout is bovendien een originele (en superlekkere) twist op de klassieke chocolademousse.
Sinds vorig jaar ben ik vrijwilliger bij de Oxfam Wereldwinkel hier in Antwerpen en post ik af en toe een berichtje op hun Instagrampagina. Eind vorig jaar maakte ik dan ook deze chocomousse ter promotie van hun chocoladerepen (zelf betaald trouwens). En hoewel ik (grote) fan ben van de klassieke chocomousse moet ik toegeven dat de salted caramelsmaak toch een extra dimensie geeft aan een gewone chocomousse. Ik postte het recept nooit eerder op de blog, dus bij deze... Omdat het gewoon écht gemakkelijk én verrassend lekker is!

January 23, 2019

Boke met chorizo en gegrilde groentjes.


Eén van de moeilijkste maaltijden van de dag vind ik persoonlijk toch de lunch. Omdat ik meestal op mijn werk lunch en niet élke dag iets uit het bedrijfsrestaurant wil eten (nu ja "restaurant"... 't is eerder "stel je eigen broodje samen"), neem ik vaak mijn boterhammekes mee. Ik ben dus altijd op zoek naar nieuwe gerechtjes die ik gemakkelijk kan meenemen zonder altijd choco of kaas te hoeven eten.
Bovendien wil ik ook graag meer groentjes eten zonder dat het me té hard opvalt (want moeilijke eter enal) en zonder altijd een slaatje mee te nemen (want dat gaat ook vervelen). Ik probeer dus 'subtiel' groentjes tussen mijn boterhammen te steken en met wat inspiratie die ik opdeed op verschillende lunchadresjes, kwam ik met dit boke op de proppen. Eentje met chorizo, voor heel wat smaak én eentje dat goed vult door de groentjes die erin zitten. Zeker een aanrader als je net als ik ook eens wil wisselen van spijs... want je weet wat ze zeggen... dat doet eten.

January 19, 2019

Hotspot: Mirlo's

Hotspot: Mirlo's (Antwerpen) - a floral sunset

Tijd voor een nieuw hotspotadresje ('t is al weer eventjes geleden). Hoewel ik moet bekennen dat ik eigenlijk liever in mijn eigen luie zetel blijf zitten tijdens de koude wintermaanden, heb ik toch mijn best gedaan om een leuk adresje te vinden. Het helpt dat het Lief graag gaat wandelen en zo stuiten we al eens op een leuk koffiehuisje.
Zo ook deze keer, toen we rond de kerstperiode een wandeling maakten in de buurt van het Kasteelplein (het Lief gaat graag naar het Antwerps Kookhuis). Ik kende Mirlo's al van een koffiedate die ik met een collega eens heb gehad dus ik wist al dat we er zeker terecht konden voor een lekker kopje koffie.

January 16, 2019

Ontbijt met appel, kokosyoghurt en granola uit de pan.

Ontbijt met gebakken appel, kokosyoghurt en granola uit de pan - a floral sunset

Een ontbijt met yoghurt, fruit en granola staat minstens 1 keer per week op het menu. Het is namelijk lekker, snel én gezond. Drie van de belangrijkste eigenschappen die ik zoek in een ontbijt. Daarbovenop is het ook nog eens gemakkelijk om mee af te wisselen door simpelweg een andere fruitsoort te kiezen of andere smaak yoghurt. 
Gemakkelijk voor tijdens een drukke werkweek dus maar ook snel te pimpen voor een wat decadentere versie in het weekend (voor moest je een brunch willen organiseren bijvoorbeeld... of gewoon wanneer je indruk wil maken op je lief). Niet alleen zijn de appels gebakken in wat speculaaskruiden, de granola is helemaal zelfgemaakt. Begin je al te zuchten bij het idee van al dat werk? Geen nood, zelfs deze "decadente" versie staat in een kwartiertje op tafel.