January 10, 2018

5 tips om op een groene manier geld te besparen.


We zijn ondertussen 10 dagen ver in het nieuwe jaar en ik hoop dat iedereen zich nog steeds aan zijn goede voornemens kan houden. Diegenen die iets in de zin van 'lief zijn voor het milieu' en 'geld besparen' op hun lijstje met voornemens hadden staan, kan ik alvast wat verder helpen met volgende 5 tips. Want lief zijn voor het milieu betekent niet altijd meer geld kwijt zijn (denk aan het aankopen van bio- of eco-, of fair trade producten die soms meer kosten dan de minder ecologische versies), door het milieu een handje te helpen, kan je ook geld besparen! Hoera! 
Ik ga hier niet beweren dat ik heel erg milieubewust ben en de groenste persoon ter wereld ben maar het is wel een thema dat me na aan het hart ligt en ik probeer de volgende tips dan ook zo veel mogelijk toe te passen bij ons thuis. Ik kan dan ook uit ervaring zeggen ze heel gemakkelijk toe te passen zijn zonder dat je grote veranderingen moet maken. Geen excuses dus om het niet te proberen!

1. Sorteren en recycleren

Oké, deze lijkt erg voor de hand te liggen maar sorteren - en waar mogelijk recycleren - kost erg weinig moeite en je helpt er het milieu mee. Toch zijn er nog heel wat mensen die niet de moeite nemen om alles in de juiste soort vuilzak te gooien (ja, ik bedoel u, Horsten). Bovendien bespaar je met sorteren ook wat geld want restafvalzakken zijn de duurste vuilzakken die er zijn, althans hier in Antwerpen is dat zo maar lijkt me logisch dat dat overal zo is. Door je PMD en papier apart te houden,  gaat er dus minder in de dure restafvalzak waardoor die langer meegaat en je er dus minder moet van kopen.
PMD en papier worden dan gerecycleerd tot nieuwe producten (of dat wil ik toch graag geloven). Nog enkele voorbeelden van hoe je zelf kan recycleren:
 • Geef voorwerpen een 2e leven; Haha, ik weet het, 't is zowat de definitie van recycleren maar waar mogelijk kan je voorwerpen een tweede leven geven. Soms op de stomste manieren. Zo ben ik zelf niet de creatiefste maar zelfs ik kan zien dat een kleine pot nutella perfect hergebruikt kan worden als drinkglas (doen wij hier trouwens altijd). Ook glazen potjes van de mosterd, mayonaise, whatever, kunnen afgewassen worden en opnieuw gebruikt worden voor je zelfgemaakte sausjes of gewoon, om wat amandelpoeder, suiker, ... in te bewaren.
 • Papier opnieuw gebruiken: dit hoort wat samen met het vorige punt en is iets wat ik zelf altijd probeer toe te passen. Als je iets geprint hebt, check dan altijd even of de achterkant nog blanco is voor je het in de papiermand gooit. Die achterkant kan je nog perfect gebruiken om bijvoorbeeld je boodschappenlijstje op te schrijven.
 • Regenwater hergebruiken: zelf heb ik geen tuin of plaats om een auto te wassen, maar moest je dat wel hebben, raad ik je van harte aan om een regenton in je tuin te zetten en dat water te gebruiken voor je planten of het wassen van je auto.
 • Kookwater hergebruiken: wat ik ook al wel eens durf te doen is het water dat je gebruikt om bijvoorbeeld eitjes of aardappelen te hergebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld vanmiddag nog een eitje gekookt en heb ik datzelfde water later op de dag gebruikt om aardappelen in te koken. Denk er trouwens aan om tijdens het koken een deksel op je pot te zetten, bespaart je ook weer wat energie!
 • Tweedehands kopen: je kan mij al wel eens vinden in een tweedehandswinkel (op zoek naar het perfecte theekopje) en ik ben zeker niet alleen. Je vindt er heel wat originele voorwerpen of kleding en is vaak goedkoper dan de fast fashion van de grote winkelketens.

2. Herbruikbare zakken meenemen

Je hebt het misschien zelf al gemerkt maar tegenwoordig moet je vaak extra betalen voor dat zakje in de supermarkt. Neem daarom je eigen - stevige - zakken mee. Scheurt dat plastic ding niet als er te veel gewicht in zit en bespaart je onmiddellijk 10 cent per supermarktbezoek (of meer, afhankelijk van hoeveel zakken je normaal koopt).
Niet alleen in de supermarkt maar ook in de gewone winkelstraat kan het handig zijn een zakje bij te hebben. Zo ging ik vorig jaar winkelen in Eindhoven en moesten we zelfs betalen voor een zakje in de H&M! Ook in België betaal je bij H&M nu voor je zakje (of toch bij de HOME afdeling) en bij de Kruidvat betaal je volgens mij ook extra als je om een zakje vraagt. Steek daarom voortaan een klein opvouwbaar zakje standaard in je handtas om extra kosten te vermijden én het milieu een handje te helpen natuurlijk.

3. De verwarming niet hoger dan 21°C zetten

Een regel die ik van mijn papa heb meegekregen. Ik ben dus opgegroeid met die temperatuur en vind die ook heel aangenaam maar het Lief komt uit een veel warmer nest - letterlijk dan he, mijn mammie en pappie zijn kei lief - en die durft af en toe wel eens zeuren dat het te koud is. Dat betekent nog altijd niet dat de temperatuur hoger wordt gezet maar wie koud heeft, doet een extra trui aan (denk maar aan de dikke truiendag van uit de middelbare school). We hebben daarnaast ook nog genoeg fleeces liggen die je ook heel warm houden en een dekentje is toch altijd wat gezelliger toch?

4. Minstens 1 keer per week vegetarisch eten

Wist je dat voor de productie van 1kg rundvlees 15.000l nodig is? Voor de productie van 1kg tarwe is er daarentegen "maar" 900l nodig. Nu, mij ga je niet horen zeggen dat ik vegetariër zal worden. Integendeel, ik heb er heel veel moeite mee om mijn stukje vlees te missen, maar 1 keer per week je vleesje aan de kant laten staan, kan al een verschil maken. En zeg nu zelf, wat is 1 dag in de week? 
Je bespaart er bovendien ook geld mee want groenten zijn goedkoper dan vlees! Dat niet alleen, een vegetarisch dieet heeft ook voordelen voor je lichaam (denk aan voordelen voor cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes type 2) en er blijven natuurlijk meer diertjes leven. 
Wil je meer info over een vegetarisch dieet een keer per week, check dan ook eens de website van 'Donderdag Veggiedag'. 
Nu biedt de eerlijkheid mij wel te zeggen dat hier ook een kanttekening bij gemaakt moet worden. Zo vond ik ook dit artikel uit de Standaard waaruit blijkt dat vegetarisme niet ALTIJD beter is voor het klimaat. Lees het zeker voor wat meer informatie!

5. Neem vaker de fiets

Zoals je ook in het artikel kan lezen, komen er heel wat broeikassen vrij van het transport winkel-consument. Laat waar mogelijk de auto dus even staan en neem de fiets of ga te voet naar de winkel. Omdat wij in een stad wonen en parkeren hier een hel is, nemen we de auto enkel wanneer het echt nodig is en we dus niet opnieuw voor een parkeerplaats moeten zoeken (nu ja,we... het Lief zeg maar). Ik ga dus met de fiets naar het werk (of openbaar vervoer als het weer echt tegen zit) en ook onze boodschappen doen we bijna altijd te voet, met de uitzondering van onze trip naar de Colruyt 1 keer per maand.
Je betaalt dus geen benzine en krijgt er wat beweging voor in de plaats. Win-win zeg ik dan.

Voilà, enkele simpele tips die je alleen maar kunnen helpen. Ik zie alleen maar voordelen dus geen reden om het niet te proberen. Veel succes!

2 comments:

 1. Ook weer goede tips. 1 Dag geen vlees in de week: Ik ken iemand die dat doet. "Meatless monday" noemt ze het. Mooi. Ik moet bekennen dat ik me daar niet wekelijks aan hou. Maar probeer het wel.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik ben van het principe "alle beetjes helpen" dus elke keer je wel vegetarisch eet, draag je je steentje bij. Ook al is dat misschien niet elke week ;-)

   Delete