January 31, 2018

Mexicaanse quinoa.

Mexicaanse (vegetarische) quinoa - a floral sunsetIk heb het hier ondertussen al een paar keer gezegd maar het Lief en ik eten dus 1 keer per week vegetarisch (als we niet op reis zijn tenminste). Dat doen we al zo sinds we samen zijn gaan wonen wat toch weeral bijna 2 jaar is (of ja, 1 jaar en 8 maanden) maar het viel me onlangs op dat ik bijzonder weinig vegetarische gerechten heb gedeeld tot hiertoe. De hoogste tijd om daar wat verandering in te brengen dus! Nu, vegetarisch eten vind ik niet altijd gemakkelijk, ik mis het vlees nogal snel... en het Lief mist het nog sneller. Vaak vind ik vegetarische gerechten niet "vol" genoeg van smaak (ik geloof niet in vleesvervangers en laat die dus ook achterwege). Dat had ik totaal niet met dit gerecht en het is dan ook snel 1 van mijn favoriete vegetarische go-to's geworden. Dat het een Mexicaanse twist heeft zal er ongetwijfeld ook wel mee te maken hebben want tex-mex is echt één van mijn favorieten (zo heb ik ook een kei lekker receptje voor vegetarische taco's by the way). Bovendien kan je alles in 1 pan klaarmaken dus nog weinig afwas ook! Kan het nog beter worden? (Ja! Want het is nog binnen het halfuur klaar ook!)Ingrediënten (voor 2-3 personen)


 • 100 g quinoa
 • 200 ml groentebouillon
 • 1 el olie (ik gebruikte arachide)
 • 1 teentje knoflook
 • 1 rode paprika
 • 1 tl paprikapoeder
 • snuifje komijn (1/2e tl?)
 • 1 blik kidneybonen
 • 1 (klein) blikje mais
 • 1 blik (400 g) tomatenstukjes
 • Handvol geraspte kaas
Eventueel voor erbij: 1 avocado en limoensap

Bereiding

 1. Schil de paprika en snijd in blokjes. 
 2. Verhit de olie in een diepe pan (een stoofpan werkt hier heel goed) en pers de look hierin. Laat even aanstoven.
 3. Voeg ook de paprika toe en laat even meebakken.
 4. Wanneer de paprika zacht wordt, voeg je ook het paprikapoeder en de komijn toe en laat nog even mee bakken (1-2min)
 5. Voeg ook de quinoa toe aan de stoofpan en blus met de groentebouillon.
 6. Tot slot voeg je nog de tomatenstukjes toe en laat dit geheel een kwartier lang inkoken. Kruid eventueel af met peper en zout
 7. Spoel de kidneybonen en mais onder wat koud water en voeg ze toe aan de quinoa. Laat ze nog een vijftal minuten mee koken tot ze warm zijn.
 8. De liefhebbers werken de schotel nog af met wat geraspte kaas. Gooi die gewoon over het gerecht en laat een beetje smelten.
 9. Lekker in combinatie met dit gerecht is trouwens een avocado met wat limoensap. Het zorgt voor een mooie balans tussen de volle smaak van de quinoa en het frisse van de limoen. Ik lust normaal niet graag avocado maar hier in combinatie met dit gerecht vind ik het zelfs een aanrader!


1 comment: