May 19, 2018

Mijn 3 favoriete ontbijten.

Mijn 3 favoriete ontbijtjes - a floral sunset

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dat weten we ondertussen allemaal. Ironisch genoeg, was ik vroeger zo'n persoon die nooit ontbeet. Nu nog steeds krijg ik geen hap door mijn keel als ik net wakker ben. Gelukkig bestaan er ook ontbijtjes on the go, iets waar ik dankbaar gebruik van maak. Meer zelfs, er bestaan gezonde meeneemontbijtjes! En zoals je al kon raden vind je hier mijn 3 favorieten. Elk van deze gerechtjes zijn 100% homemade, gezond en gemakkelijk mee te nemen naar school of werk. Mijn werkdag begint om 7u 's morgens en dat is net wat te vroeg om al iets binnen te krijgen (en zelfs als dat ging, zou ik om 10.30u alweer honger hebben). Ik neem ze dus vaak mee in een potje zodat ik rond 8.30u kan beginnen aan mijn belangrijkste maaltijd en ze vullen allemaal zeer goed zodat ik zeker tot de middag geen honger krijg.
Deze 3 gerechtjes komen regelmatig voorbij - zeker de havermout - afhankelijk van mijn goesting van de dag. Ik bereid ze altijd een avond op voorhand zodat ik ze 's morgens enkel alleen uit de koelkast moet halen. De chiapudding ziet er wel iets anders uit in meeneemformaat omdat ik de granola (die ik trouwens ook helemaal zelf maakte) in een apart potje meeneem zodat die lekker krokant zou blijven. Je kan elk gerechtje ook trouwens volledig naar eigen smaak aanpassen, neem gewoon de fruitjes die jij lekker vindt en ook de melksoorten kan je veranderen. Hier doe ik dat trouwens ook, de ene keer is het amandelmelk en een andere keer maak ik hetzelfde gerecht met kokosmelk. De smaak is anders maar niet minder lekker! 't is eens iets anders dan dat boterhammeke me choco he ;)

Mijn 3 favoriete ontbijtjes (havermout) - a floral sunset

Havermoutpapje met banaan en chocolade (1 portie)

Ingrediënten

 • 2 (grote) el havermout
 • +- 100 ml plantaardige melk (ik gebruik vaak amandel)
 • 1 kl amandelpoeder/meel
 • halve banaan
 • chocoladedruppels (hoeveelheid naar keuze)
 • kokosmeel

Bereiding

 1. Meng de havermout met de melk in een potje dat in de microgolf mag. Zet een minuutje in de microgolfoven (ik heb geen geduld dus ik gebruik vaak de microgolfoven, maar je kan ook de havermout en melk een nacht in de ijskast laten rusten).
 2. Roer nog eens goed door, voeg het amandelpoeder toe. Roer nog eens goed en laat even staan.
 3. Schil en snijdt ondertussen de banaan in hapklare stukjes.
 4. Wacht tot de havermout is afgekoeld en voeg de chocoladedruppels en de banaan toe. Je moet niet wachten tot het is afgekoeld trouwens, door de chocolade te laten smelten krijg je onmiddellijk en minstens even lekkere chocoladeversie. 
 5. Werk af met wat kokosmeel en smakelijk!
Mijn 3 favoriete ontbijtjes (chiapudding) - a floral sunset


Chiapudding met zelfgemaakte granola en bessen (1 portie)

Ingrediënten

Voor de chiapudding met fruit

 • 2 el chiazaad
 • 100 ml plantaardige melk (ik gebruikte hier kokosmelk)
 • snuifje vanillepoeder
 • bessenmengeling uit de diepvries
 • eventueel extra honing
 • eventueel nog fruit naar keuze (mango, kiwi, aardbei, ...)

Voor de vanillegranola

 • 100g havermout
 • 2 el gepofte quinoa
 • 2 handenvol hazelnoten (grof gehakt)
 • 1 el chiazaad
 • 2 el kokosolie
 • 2 el ahornsiroop
 • 1 el vanille-extract
 • eventueel vanillepoeder en/of kurkuma

Bereiding

 1. Meng het chiazaad met de melk en voeg ook een snuifje vanillepoeder toe. Roer goed en zet opzij voor minstens een halfuurtje. Hoe langer hoe beter.
 2. Ga verder met de granola. Hiervoor meng je de havermout, gepofte quinoa, gehakte hazelnoten, het chiazaad, vanillepoeder en kurkuma in een grote kom.
 3. Smelt de kokosolie als dat nog niet gebeurd was. 
 4. Meng dit samen met de ahornsiroop en het vanille-extract in een andere kom.
 5. Voeg het natte mengsel lepel voor lepel toe aan het droge mengsel tot er rond alle ingrediënten een laagje zit.
 6. Verspreid over een met bakpapier belegde bakplaat en zet in de oven voor ongeveer een halfuurtje op 160°C. Laat daarna afkoelen.
 7. Smelt het bevroren fruit in een steelpannetje en laat even inkoken tot je een stroperige bessenmengeling krijgt. Als je van zoet houdt, kan je eventueel wat honing toevoegen, maar door het zoete van de granola, doe ik dat zelf niet.
 8. Als het chiazaad en de melk lang genoeg hebben gerust, zou het zaad heel wat van het vocht moeten hebben opgenomen en is er een soort van pudding ontstaan.
 9. Begin je glaasje op te bouwen; onderaan de chiapudding, daarbovenop eventueel wat fruit naar keuze (ik ging voor mango), daarbovenop de bessenmengeling en tenslotte werk je af met de granola. Zoals ik hierboven al zei, kan je voor de meeneemversie de granola best in een apart potje meenemen als je het krokant wil houden.
Mijn 3 favoriete ontbijtjes (smoothie) - a floral sunset

Smoothie (1 portie)

Ingrediënten

 • halve bevrozen banaan (is gemakkelijk als je die al in stukjes snijdt vooraleer je ze invriest)
 • handvol bevrozen bananen
 • enkele stukjes mango
 • 150-200 ml plantaardige melk (ik wissel af tussen amandel en kokos, wat er in huis is)
 • eventueel nog een klein scheutje sinaasappelsap

Bereiding

 1. Het laatste gerecht is qua bereiding ook onmiddellijk het gemakkelijkste; je gooit gewoon alles in een blender (of in mijn geval een smoothiemaker) en je mixt alles tot je een papje krijgt No comments:

Post a Comment