May 16, 2018

Mijn tweedaagse sapdetox.

Mijn tweedaagse sapdetox - a floral sunset
Jullie lazen het misschien al in mijn 26 before 27-lijst maar ik wou dit jaar graag eens een sapdetox proberen. Het leek mij namelijk wel interessant om een bepaalde periode geen vast voedsel te eten en ik was ook gewoon benieuwd naar de effecten van zo'n sapdetox. Omdat 1 dag mij wat te gemakkelijk leek en 3 dagen net iets te veel van het goede, ging ik voor de gulden middenweg en bestelde sapjes voor 2 dagen. Na heel wat opzoekwerk op internet, kwam ik bij JusJus uit. Lekker gemakkelijk want ze zitten in Antwerpen, ik kon de sapjes dus gewoon gaan ophalen na mijn werk. Omdat ik bang was hoe mijn buik ging reageren op al die sapjes nam ik trouwens het zekere voor het onzekere en plande mijn detox in op een vrijdag (lang leve thuis werken) en een zaterdag. Achteraf bleek mijn angst voor buikloop geheel onterecht, maar je weet nooit he.

De voorbereiding

Normaal gezien wordt er aangeraden om op voorhand al wat te detoxen door een gezonder eetpatroon aan te nemen (denk veel groentjes, geen junk food, geen "verwerkt" voedsel (als salami, hespenworst, ...), minder vlees en vis, ...). Ik moet toegeven dat ik dat niet helemaal heb gedaan. Ik at wel minder fast food en probeerde meer groentjes te eten maar ik had toch nog een avond voordien een kleine vreetbui waarbij ik enkele koekjes naar binnen speelde. 't was sterker dan mezelf. Misschien had ik hier op voorhand wat meer info over moeten opzoeken, een eetschema moeten uitwerken maar zoals me de hele detox heb ik het vooral over mij laten heenkomen zonder al te veel voorbereiding. Moest ik het dus opnieuw doen, zou ik deze fase iets serieuzer nemen. Niet dat mijn eetbui mij parten heeft gespeeld maar what's the point of detoxen als je de avond voordien nog allerlei slecht voedsel zit te eten?
Naast de praktische voorbereiding rond je eetpatroon, heb ik me ook mentaal wat voorbereid. Klinkt wat belachelijk, ik weet het, maar ik wou vooral een open mind behouden. Ik wist namelijk dat er enkele groene sapjes tussen zaten en ik lust die echt NIET graag. Erger nog, de hele kuur begon met zo'n groen sapje. Ik heb mezelf dus enkele dagen al wat moed ingepraat om niet onmiddellijk na het eerste sapje al af te haken. Daar is het allemaal wat duur voor ook trouwens.

De sapkuur

Oké, vrijdag 13 april (perfecte datum ook trouwens) zo rond een uur of 8 was het dan zo ver; tijd voor mijn eerste sapje! De Greenday meer bepaald, het gevreesde groene sapje, en wonder boven wonder viel dat allemaal nog wel mee (mentale voorbereiding on point). Ook de daaropvolgende sapjes vielen goed mee enkel de Just Tox (een groen sapje) kreeg ik met veel moeite binnen. Note to self; sapjes met selder zijn niet mijn ding. Bovendien heb ik sommige periodes van de dag echt wel honger. Hoewel ik regelmatig een sapje kan drinken, blijf ik toch zitten met een rommelende maag. Ik bijt door maar heb het met momenten toch erg lastig. Zeker 's avonds wanneer het Lief een zak chips bovenhaalt (die hij trouwens weer opbergt nadat ik hem vertel dat dat mij enorme cravings bezorgt).
Ook de tweede dag begint goed, het Lief en ik gaan naar de markt en ik neem mijn sapje mee. We gaan uitzonderlijk nergens iets drinken (want ik mag enkel water drinken tijdens de detox en dat vind ik zo triestig... een watertje te moeten bestellen) en terug thuis kan ik al aan mijn volgende sapje beginnen. In de namiddag komen ook mijn ouders langs en we gaan wat wandelen door de stad, opnieuw met mijn sapje in mijn handtas. Wanneer dan ook mijn schoonmoeder belt dat ze in Antwerpen is en graag iets wil gaan drinken, spreek ik met haar (en mijn ouders) af in een koffiebarretje. Tegen mijn zin bestel ik dan toch braaf een platte water maar wanneer ik terug thuis kom, houd ik het niet meer uit en bezwijk. Ik eet een crackertje met wat beleg. Nog geen 5min later ben ik zo enorm teleurgesteld in mezelf. Ik was zo dichtbij, nog maar 3 sapjes te gaan en dan eet ik een stom crackertje! Waarom toch?! Ik besluit om dat zwak moment niet mijn hele experiment te laten verpesten en onthoud me voor de rest van de dag nog van vast voedsel.
Op het einde van de dag wacht me dan de ultieme beloning; de choco bliss. Mijn allerlaatste sapje van de kuur en zo enorm lekker! Echt, hadden al mijn sapjes maar gesmaakt als deze choco bliss, ik had veel minder moeilijke momentjes gehad, dat kan ik je met zekerheid zeggen!

Na de kuur

Op zondag ben ik maar wat blij dat ik eindelijk terug vast voedsel mag eten. Ik heb die 2 dagen echt verlangd naar een hamburger en zou niets liever eten als avondmaal. Maar net zoals voor de kuur moet je ook na de detox nog even op je eten letten. In plaats van een goeie vettige hamburger eet ik dan 's avonds maar een wokgerecht met zalm (wat trouwens ook superlekker was). 
Hoewel ik geen groot verschil voel, ben ik wel 2kg verloren... Altijd mooi meegenomen, maar hou wel in het achterhoofd dat je eigenlijk enkel vocht verliest. Die 2 kg was er achteraf dus ook snel weer bij. 
Ik voel dus geen grote verschillen maar ik ben in de afgelopen dagen zoveel naar het toilet geweest dat het niet anders kan dan dat ik afvalstoffen ben verloren. Wat wil je, als je bijna 3l op een dag naar binnen werkt? Ik ben er dus wel van overtuigd dat tenminste enkele van die slechte stoffen zijn afgevoerd. Bovendien heeft me dit ook wel een boost gegeven om vanaf nu het wat gezonder aan te pakken. Wat niet wil zeggen dat ik die hamburger niet later in de week zou opeten, af en toe mag je ook eens zondigen.

Nog eens opnieuw?

De hamvraag, zou ik het allemaal nog eens opnieuw doen? Als het me gratis werd aangeboden zou ik me er zeker nog eens een tweede keer aan wagen. Maar als alles uit mijn eigen portemonnee moet komen ga ik toch vriendelijk passen, denk ik. Deze detox van 2 dagen - ofwel 12 sapjes - heeft me zo'n kleine 100 EUR gekost. Allesbehalve goedkoop dus. Omdat ik geen grote verschillen heb gevoeld, is het me dus geen tweede keer waard. Wat niet wil zeggen dat ik spijt heb dat ik het heb geprobeerd. Integendeel, een sapdetox was iets waar ik al zo lang benieuwd naar was dat ik het gewoon moest proberen, ook al moest ik er even voor sparen. Bovendien geloof ik echt wel dat er slechte stoffen zijn afgevoerd en dat ik mijn lichaam dus (gedeeltelijk) gezuiverd is.
Ik ga me in de toekomst zeker nog eens aan een detox wagen, enkel het sapgedeelte ga ik achterwege laten. Je kan namelijk ook perfect detoxen én eten tegelijkertijd. Klinkt als muziek in de oren! Maar de volgende detox... dat is toch iets voor op mijn 27 before 28 lijst. Tot mijn 27ste verjaardag hou ik het wel gewoon bij gezond eten met af en toe eens goed te zondigen!

No comments:

Post a Comment