June 22, 2019

Smeuïge zalmrisottotaart.

Smeuïge zalmrisottotaart met kruidenkaas - a floral sunset

Ik ben zo niet van de quiches. Vaak zit er een kaas in die ik niet zo graag lust of is het gemaakt met groentjes waar ik niet zot van ben (wat bijna alle groenten zijn natuurlijk). Toch is deze taart geïnspireerd op een quiche. Verder heeft het er totaal niks mee te maken, haha. Behalve dan dat quiches met zalm vaak wél lekker zijn en er ook zalm in mijn taart zit.
Er zijn zo van die gouden combinaties, appel en kaneel bijvoorbeeld of munt en limoen, champignons en look (alles met look eigenlijk). Zalm en kruidenkaas horen zeker ook thuis in dat lijstje! Het is zo'n combinatie waar ik heel vaak en snel weer naar terug grijp als ik snel iets op tafel moet zetten want je weet dat je sowieso iets lekkers voorgeschoteld krijgt (dit flatbread is daar trouwens ook een goed voorbeeld van). 
Hoe ik er precies ben opgekomen om risotto in een taart te gieten, ben ik even kwijt maar het zal ongetwijfeld wel te maken hebben met verschillende ingrediënten in de koelkast die dringend opgemaakt moesten worden. Het resultaat werd echt een heerlijk smeuïge taart die nog vaker op tafel zal verschijnen (en die dus op een quiche lijkt).

Ingrediënten

 • 1 el olijfolie (of arachide)
 • 1 ui
 • 1 courgette
 • 80g risotto
 • 200 ml groentebouillon (+ nog een beetje extra voor de zekerheid)
 • 1 zalmfilet (+- 150-200g)
 • 100 g gerookte zalm
 • 150 g kruidenkaas
 • peper en zout
 • 1 rol bladerdeeg

Bereiding

 1. Verwarm de oven op 200°C (of volgens de instructies op de verpakking van het bladerdeeg), leg het bladerdeeg ik een taartvorm en prik gaatjes in de bodem met een vork. Dek af met wat bakpapier en bedek met bakparels. Blind de taartbodem alvast voor voor ongeveer 15minuutjes.
 2. Snijd de ui en courgette in fijne blokjes.
 3. Stoof aan in een grote pot in wat olijfolie (op middelhoog vuur). Voeg hieraan ook de risotto toe en laat even meebakken tot het glazig wordt.
 4. Blus dan met ongeveer een derde van de groentebouillon. Blijf roeren tot al het vocht is opgenomen. Voeg opnieuw een derde van de groentebouillon toe en herhaal het roeren.
  Wanneer al het vocht opnieuw is opgenomen, voeg je het laatste deel van de groentebouillon toe. Neem hiervoor je tijd zodat de rijst kan garen (zet je vuur dus niet té hoog).
 5. Snijd de zalm in blokjes en snijd ook de gerookte zalm in fijnere snippers.
 6. Wanneer de risotto gaar is, zet je vuur lager en voeg je hier de zalm aan toe en roer je goed door.
 7. Terwijl het geheel nog goed warm is, voeg je ook de kruidenkaas toe en roer je het geheel nog eens door.
 8. Haal het bladerdeeg erbij en stort de risotto uit in de taart. Zet opnieuw een tiental minuutjes in de oven tot er zich een korstje begint de vormen.
 9. Erg lekker met nog een slaatje on the side!

No comments:

Post a Comment