December 2, 2017

Sinterklaasrecept: speculaaskoekjes.

Sinterklaasrecept: speculaaskoekjes - a floral sunset

Woensdag is het weer zover en komt één van mijn lievelingspersonen weer langs. Ik moet er dan wel telkens een jaar op wachten maar Sinterklaas is me nog nooit vergeten. Van kleins af aan ben ik gek op 6 december (dat ik dan altijd cadeautjes krijg kan er ook mee te maken hebben) maar zelfs nu nog kijk ik met veel plezier naar Dag Sinterklaas (en zelfs naar Sinteressante dingen, dat ver na mijn tijd is gekomen). En ik beken: ik heb de DVD. Sinterklaas en Zwarte Piet (en ja, dan bedoel ik ZWARTE piet, niet die rare halfbevlekte dude die er nu  naast staat, breek me daar alsjeblieft de bek niet over open. Ik ben opgegroeid met een écht zwarte Zwarte Piet en heb daar geen vooroordelen aan overgehouden, oké?!) voelen aan als bekenden ook al heb ik ze nooit (voor lang) ontmoet.
Omdat ze tegenwoordig natuurlijk in de eerste plaats met kleine(re) kinderen bezig is, heb ik hen alvast een handje geholpen door alvast mezelf te voorzien van speculaas (kan Sinterklaas dat al van zijn lijst schrappen). Voor de rest vraag ik dit jaar eigenlijk weinig, ik heb alles ingezet op Kerstmis. Al zou ik niet klagen als er een stukje marsepein naast mijn schoen staat... .


Ingrediënten

 • 250 g bloem
 • 150 g bruine suiker
 • 150 g boter
 • 2 kl speculaaskruiden
 • scheutje water
 • olie en bloem voor de speculaasvormpjes

Bereiding

 1. Neem er een mengkom bij waarin je alle droge ingrediënten mengt (bloem, suiker en speculaaskruiden).
 2. Voeg hierbij de zachte boter en kneed het deeg met je handen. Als je moeite hebt om er een geheel, of een mooie bal van te krijgen, voeg dan een scheutje water toe.
 3. Wanneer je het deeg tot een bal hebt gekneed, verpak je die in plastic folie en leg je hem een halfuur tot een uur in de diepvries (of minstens 2u in de koelkast, de diepvries werkt voor mij het beste).
 4. Verwarm de oven voor op 170°C.
 5. Neem er je speculaasplankjes bij en giet er een beetje olie in dat je uitsmeert over de plank met een borsteltje. Gebruik een lepeltje om wat bloem in de vorm te doen en klop het er opnieuw uit, ervoor zorgend dat de hele vorm bedekt is met bloem.
 6. Neem er je deeg bij en vul de vorm met het deeg. Druk het goed aan en snijdt het overtollige deeg weg met een mes. Haal voorzichtig het deeg uit de vorm en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
 7. Als je geen speculaasvorm hebt, kan je het deeg ook gewoon uitrollen op 3-4mm en er vormpjes uitsteken.
 8. Bak de speculaasjes ongeveer een kwartier in de oven en laat afkoelen (alhoewel ze warm ook heel lekker zijn). 


No comments:

Post a Comment