December 13, 2017

Kerstdiner: varkenshaasje met champignonsaus

Kerstdiner: varkenshaasje met champignonroomsaus - a floral sunset

Toen ik nog klein was, keek ik altijd uit naar ons Kerstmenu want dat was steevast gourmet (zoals bij vele anderen, denk ik). Als ik mijn eigen vleesje kon bakken in zo'n pannetje, voelde ik me altijd heel volwassen (ook al waren het vooral mijn mama en papa die ervoor zorgden dat het op tijd gedraaid werd en goed gekruid was) en ook nu als volwassene, vind ik het geweldig om te doen. Omdat ze nu bij het Lief thuis altijd gourmet doen, is mijn mama van tactiek veranderd en maakt ze elk jaar een ander menu klaar. Dat kan met of tegen mijn zin zijn, maar als je mij laat kiezen dan eet ik met Kerstmis al wel eens graag een échte klassieker. Varkenshaasje met champignonsaus en kroketten bijvoorbeeld. Ik heb de indruk dat het tegenwoordig elk jaar exotischer moet zijn dan het jaar ervoor en varkenshaasje is dan al snel maar "gewoon". Jammer vind ik, want zeker met dit receptje heb je altijd een topgerechtje klaar staan. Bovendien vraagt het niet eens zoveel werk omdat het vlees in de oven gegaard wordt. Als je de champignonsaus al bereid op voorhand en dan à la minute even opnieuw opwarmt, kan je dus het merendeel van je avond gewoon gezellig bij de gasten blijven zitten. Hoezo, stress voor het kerstmenu?


Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 2-3 varkenshaasjes
 • 500 g champignons
 • 500 ml culinaire room
 • scheutje cognac
 • boter
 • peper en zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
 2. Kruidt de varkenshaasjes met peper en zout.
 3. Verwarm wat boter in een pan en bak de varkenshaasjes langs twee kanten kort in de pan. We bakken het vlees enkel even om een lekker korstje te krijgen dus het hoeft niet gaar te zijn.
 4. Neem er een ovenschaal bij en leg de varkenshaasjes in de ovenschaal en laat ze nog een kwartiertje bakken in de oven.
 5. Ondertussen kan je al met de champignonsaus beginnen. Kuis de champignons en snijdt ze in schijfjes. Bak ze vervolgens in dezelfde pan als waar je het vlees in hebt gebakken tot ze mooi goudbruin zijn. 
 6. Voeg een scheutje cognac bij aan de champignons en blus verder met de room.
 7. Laat nog een tijdje inkoken tot je een mooie, dikke saus krijgt. Kruidt af met peper en zout.
 8. Als de varkenshaasjes klaar zijn, dek je de ovenschaal nog even af met wat zilverpapier en laat nog een vijftal minuten rusten.
 9. Daarna kan je de varkenshaasjes in plakjes snijden en dresseren op een bord met wat champignonsaus. Ik maakte er nog kroketjes bij (want dat vind ik zooooo lekker) maar je kan het even goed met puree of frietjes serveren natuurlijk (en eventueel een slaatje erbij).

4 comments:

 1. Wat een goed idee. Klinkt heel lekker! <3

  ReplyDelete
 2. Ziet er heel lekker uit en niet te veel werk zodat je ook nog bij de gasten kan zijn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inderdaad! Zo'n recepten heb je nodig tijdens de feestdagen! ;)

   Delete