December 30, 2017

Tiramisu-parfait.

Tiramisu parfait - a floral sunset

De laatste dag van het jaar is bijna aangebroken en dat betekent dat de feestdagen bijna achter de rug zijn. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar wij hebben slechts 2 etentjes meer te gaan (verjaardagsfeestjes voor het Lief niet meegerekend). Eén daarvan organiseren we zelf waarbij het Lief alles kookt behalve het dessert. Desserten zijn mijn departement en dit jaar ben ik van plan om eens een kerststronk te maken. Hoe het komt dat ik dan over tiramisu parfait blog? Haha, je moet altijd een backup plan hebben he! Ik heb in een ver verleden al wel eens een kerststronk gemaakt onder begeleiding van een leerkracht (ik zat toen nog in het middelbaar) maar aangezien dat ondertussen bijna 10 jaar geleden is en iedereen me waarschuwt dat het zo moeilijk is, besloot ik alvast een alternatief achter de hand te hebben. Ik oefende dus ook deze tiramisu parfait en dat is echt uitstekend bevallen! Enkel jammer dat het nogal een zwaar dessert is. Moest je dus kleinere glaasjes hebben, neem die dan gerust want zo'n glaasje als hier op de foto komt hard aan na een voor- en hoofdgerecht.
Ik nam een recept van Jeroen Meus als inspiratie en maakte er mijn eigen ding van door met speculaas te werken en enkele kleine veranderingen te maken aan het recept. Al zeg ik het zelf,  ik ben echt tevreden met hoe het is uitgedraaid! Moest die kerststronk toch grandioos mislukken, heb ik toch nog een waardige vervanger! Het recept vindt je hieronder, voor wie geïnteresseerd is en dan rest er me niets anders dan jullie allemaal alvast een fantastisch nieuwjaar te wensen! 

Ingrediënten

 • 100 g kristalsuiker
 • 3 eidooiers
 • 3 dl room + 1,5 dl
 • 1 vanillestok
 • 2 gelatineblaadjes
 • 2 el oploskoffie
 • 250 g mascarpone
 • scheut amaretto
 • speculaaskoekjes
 • bloemsuiker

Bereiding

 1. Klop de eieren samen met de suiker tot een luchtig, bleek mengsel.
 2. Snijdt de vanillestok in twee en schraap het merg uit het stokje. Verwarm 3dl room met het vanillemerg en de vanillestok in een steelpannetje.
 3. Week ondertussen ook 2 gelatineblaadjes in koud water.
 4.  Wanneer de vanilleroom bijna zijn kookpunt bereikt, zet je het vuur af en roer je hierbij de gelatineblaadjes. Roer tot de blaadjes zijn opgelost.
 5. Giet voorzichtig de warme room bij het bleke eimengsel terwijl je constant blijft roeren.
 6. Los de oploskoffie op in een klein beetje warm water zodat je sterke koffie krijgt.
 7. Voeg 2 eetlepels van de straffe koffie toe aan het vanillemengsel. 
 8. Voeg hierbij ook de mascarpone en roer tot alles 1 geheel.
 9. Neem ondertussen de overschot van de oploskoffie en voeg hierbij een scheut amaretto.
 10. Neem er 4 glaasjes bij en verkruimel een speculaaskoekje op de bodem van elk glaasje. Giet hierover een eetlepel van het koffie-amarettomengsel. 
 11. Hierover giet je dan een een deel van het vanillemengsel (+- 2cm). Verkruimel hierover opnieuw een speculaasje en giet opnieuw een deel van het vanillemengsel hierover. Blijf laagjes maken op deze manier tot het vanillemengsel op is.
 12. Laat de glaasjes minstens een uur opstijven in de diepvriezer.
 13. Als de glaasjes zijn opgesteven, klop je de overgebleven 1,5 dl room op samen met wat bloemsuiker (naar smaak) en eventueel nog een eetlepel van het koffie-amarettomengsel.
 14. Werk de glaasjes af met de vers opgeklopte room en besprenkel met nog wat verkruimelde speculaaskoekjes.

2 comments:

 1. Oeh dat ziet er heel lekker uit! Mooie foto ook :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eigen stoef stinkt, zeggen ze, maar ik ga het toch zeggen; 't is ook echt heel lekker :D

   Delete