December 8, 2019

Aperitiefhapje: blini's met chorizo en paprikachutney.

Aperitiefhapje voor kerst: blini's met chorizo en paprikachutney - a floral sunset

Blini's is zoiets dat al heel lang op mijn to do-lijstje staat maar dat er nooit van kwam. Omdat ik niet goed wist wat het was, omdat ik niet wist of ik het wel lustte en omdat ik het in mijn hoofd had gestoken dat het moeilijk was om te maken. Dat is het dus niet. Ik geef toe, als hapje voor oudejaar of kerstmis is het misschien net iets meer werk dan een doos diepvrieshapjes in de oven steken (wat trouwens 1 van de beste hapjes zijn die je kan geven... I love me some ovenhapjes đź’›) maar als je er net als ik veel voldoening van krijgt om alles zelf te maken, is het wel de moeite waard. Je kan dit trouwens perfect koud serveren en dus op voorhand alles al voorbereiden.
Traditioneel worden blini's volgens mij met boekweitmeel gemaakt dus maakte ik ze ook zo... Spoiler alert, ik lust blijkbaar helemaal geen boekweitmeel. Ik vond het echt niet te eten (gelukkig heb ik een lief dat werkelijk alles lust en die in die situaties maar wat graag vuilbak speelt) maar gelukkig kan je het ook met gewone bloem maken (véél beter). Ik heb hieronder het traditionele recept vermeld, maar ben je net als ik niet zot van boekweitmeel, maak het dan gerust met gewone bloem.
Iets minder traditioneel is het beleg dat ik koos. Wanneer je een recept voor blini's zoekt, vind je ongetwijfeld 35 recepten met zure room en gerookte zalm. Klinkt ongelooflijk lekker maar we moeten het warm water natuurlijk ook niet opnieuw uitvinden. Dus koos ik voor iets totaal anders; paprika met chorizo. Ik probeerde mijn eigen paprikachutney te maken - ik noem het zo, of het nu echt een chutney is... geen idee - en dat viel verbazend goed uit. De chorizo nog even opbakken, maakt ook een wereld van verschil en geeft het geheel trouwens een superlekker 'krokantje'.


Ingrediënten (20-24 blini's)

Blini's

 • 200 g boekweitmeel
 • 3 dl melk
 • 1 pakje instantgist (+- 10g)
 • 2 eieren
 • snuifje zout
 • klontje boter

Beleg: paprikachutney met chorizo


 • 1 rode ui
 • 2 rode paprika's
 • 1-2 teentjes look
 • 1 tomaat
 • snuifje gerookt paprikapoeder
 • 1 el balsamicoazijn
 • 1 el olijfolie
 • handjevol rucola
 • 1/2 chorizoworst
 • peper en zout

Bereiding

 1. Begin met de blini's: los hiervoor de gist op in de lauwe melk. Meng ook het boekweitmeel met het snuifje zout. Meng de lauwe melk al roerend onder het boekweitmeel.
 2. Splits de eieren en roer ook de eidooiers onder het boekweitmengsel. Houd de eiwitten apart in een kom (die heb je straks nog nodig).
 3. Bedek het boekweitmengsel met een handdoek en laat het een halfuurtje rijzen op een warme plek.
 4. In tussentijd ken je verder met de paprikachutney. Schil hiervoor een rode ui en snijdt die in fijne stukjes. Doe hetzelfde met de paprika's (stukjes van +- een halve cm).
 5. Giet een scheutje olijfolie in een pan en verwarm die op een middelhoog vuur. Bak hierin de ui samen met de look glazig en voeg ook de paprikastukjes toe. Laat dit rustig garen.
 6. In tussentijd kan je ook de tomaat al in even grote blokjes snijden. 
 7. Voeg het gerookt paprikapoeder toe aan het paprikamengsel en laat even meebakken. Blus dan met een halve eetlepel balsamicoazijn. Zet dit dan van het vuur om te laten afkoelen.
 8. Wanneer het paprikamengsel nog warm is, meng dan de rucola eronder zodat die een klein beetje gaart en wegsmelt (dat zal het later makkelijker maken om te eten).
 9. Voeg ook de tomaat toe en de andere halve eetlepel van de balsamicoazijn. Kruid eventueel nog bij met peper en zout en laat alles dan afkoelen.
 10. Er zal nu wel ongeveer een halfuur gepasseerd zijn, dus kan je weer aan de blini's beginnen. Klop hiervoor de eiwitten stijf in een kom. Haal het boekweitmengsel er weer bij en spatel de eiwitten voorzichtig onder het mengsel.
 11. Verwarm een pan op een middelhoog vuur en doe hierin een klontje boter. Wanneer de pan warm is, schep je ongeveer een eetlepel van het beslag in de pan (en doe dit tot je pan gevuld is).
 12. Laat elke blini een tweetal minuten bakken en voeg eventueel wat extra boter toe voor de volgende batch. Blijf bakken tot al het beslag op is.
 13. Wanneer je de blini's wilt serveren, neem je er dus zo'n blini bij, en beleg je die met ongeveer een koffielepel van het paprikamengsel (of chutney, zoals ik het dus noem).
 14. Als laatste stap, snijd je de chorizoworst in kleine blokjes en bak je ze even in een droge pan (de worst bevat genoeg vet dus je hebt geen extra vetstof nodig) of je gebruikt dezelfde pan als van de chutney natuurlijk. Bak de worst even op totdat die een lekker krokant korstje krijgt en voeg dit dan als laatste toe op je blini. En voila, je hapje is klaar!

No comments:

Post a Comment