December 19, 2019

Hoofdgerecht: (Antwerps) stoofpotje van varkenswangetjes.

Kerstmenu: hoofdgerecht - (Antwerps) stoofpotje van varkenswangetjes
Bij het kerstfeest vind ik het belangrijk om gezellig aan tafel te schuiven en tijd door te brengen met je familie. Niet om de hele tijd in de keuken door te brengen en de helft van de conversaties te missen. Sfeer en gezelligheid? 0! Daarom kies ik dan ook graag voor gerechten die je (grotendeels) al op voorhand kan klaarmaken, maar dat had je misschien na het zien van mijn voorgerecht al wel gemerkt?
Toegegeven, de laatste jaren zijn varkenswangetjes misschien eerder 'gewoon' geworden. Bij ons was het vroeger echt een feestelijk gerecht (dat dus soms ook met kerst gegeten werd) en daarom dat ik het ook koos voor ons kerstmenu. Het heeft bovendien het voordeel dat het 'exclusiever' klinkt dan gewoon stoofvlees, maar toch met even veel gemak klaar gemaakt wordt. Je hebt er weinig werk mee, laat het enkele uren op het vuur staan en voor je het weet, heb je een heerlijk hoofdgerecht voor je neus staan.
Hoewel stoofpotjes normaal gezien met donker bier gemaakt worden (of in mijn geval zelfs het liefst zonder bier), gaf ik een Antwerpse twist aan dit gerechtje door Tripel d'Anvers te gebruiken (een blond bier). De kleur van het stoofpotje zal daardoor iets lichter zijn dan je misschien gewoon bent, maar de smaak is er niet minder om. Ik serveerde het dit keer vrij simpel met een soort van tomatentapenade, spinazie en frietjes maar je kan er mee combineren wat je wilt. Spruitjes met spek, champignons met look uit de oven, gratin dauphinois, broccoli, boontjes, kroketten, ... behalve pasta misschien. 


Ingrediënten (4p)

 • boter
 • 1 ui
 • 750-1kg varkenswangetjes
 • 1 el bloem
 • 1 el scherpe mosterd
 • 1 flesje tripel d'Anvers
 • water
 • 1-2 el rundsbouillon (of 1 tot 2 blokjes)
 • maizena
 • peper en zout

Bereiding

 1. Pel de ui en snijd in fijne blokjes.
 2. Snijd de varkenswangetjes in hapklare stukjes. Kruid ze met peper en zout.
 3. Smelt wat boter in een grote stoofpot. Bak hierin de varkenswangetjes tot ze een bruin korstje krijgen (ze hoeven nog niet gaar te zijn). Doe dit eventueel in 2 keer als de varkenswangetjes niet in 1 keer in de pot passen.
 4. Haal de varkenswangetjes uit de pot en voeg opnieuw wat boter toe.
 5. Bak de ui glazig.
 6. Voeg opnieuw de varkenswangetjes toe en bestrooi met 1 el bloem. Roer onder elkaar en laat de bloem ook heel even mee bakken. 
 7. Voeg de mosterd toe, roer opnieuw even door elkaar en blus dan het geheel met het bier.
 8. Voeg nu water toe tot alles onder water staat en voeg de rundsbouillon toe.
 9. Roer nog eens goed in de pot en verlaag dan het vuur tot het stoofpotje rustig pruttelt.
 10. Laat dit +- 2u verder pruttelen, tot de varkenswangetjes gaar en vooral mals zijn. Laat ze echter ook niet te lang staan want dan vallen ze helemaal uit elkaar. Dat is nog altijd even lekker, maar het presenteert leuker als er nog grotere stukken in zitten.
 11. Serveer met wat je graag eet; kroketten, frietjes, aardappelen, broccoli, spruitjes, warme worteltjes, champignons, ... zowat alles is hier lekker bij.

No comments:

Post a Comment