December 29, 2019

Eggnog.

Eggnog: een makkelijke versie van een Amerikaanse klassieker (om in de kerstsfeer te komen) - a floral sunset

Ik moet toegeven; ik ben eigenlijk wel zot van die melige kerstfilms die nu op elk televisiekanaal (én netflix) te zien zijn. Het hoort toch ook gewoon bij kerst voor mij (inclusief Home Alone). Iets wat je vaak ziet passeren in zo'n films is eggnog. Bij ons bestaat er niets gelijkaardig (misschien komt advocaat nog het dichtste bij) en dus moest ik toch weten wat dat precies is, die eggnog. Na heel wat gegoogle (of eigenlijk 'ge-ecosia'), na het kijken van heel wat filmpjes en het lezen van heel veel recepten, ontdekte ik dat eggnog voornamelijk bestaat uit melk, room, eieren (tiens?), rum of cognac (of in sommige gevallen beiden) en nootmuskaat. Er bestaan veel varianten, maar ik besloot het puur te houden en voor een simpele eggnog met vanille en nootmuskaat te gaan. Het resultaat was eigenlijk heel lekker. Nu, ik moet mijn recept natuurlijk ook verkopen, maar volgend jaar maak ik dit begin december al. Gewoon, om in de kerstsfeer te komen he.


Ingrediënten (+- 4p)

 • 250 ml volle melk
 • 150 ml volle room
 • 1 vanillestok
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 4 eieren, gesplitst
 • 70 g suiker
 • scheutje rum of cognac (optioneel)

Bereiding

 1. Warm de melk en de room op een zacht vuurtje op. Het hoeft niet te koken, maar moet wel warm zijn. 
 2. Schraap het merg uit de vanillestok en voeg dit én de vanillestok toe aan de melk en room terwijl dit opwarmt. Voeg ook de nootmuskaat hier aan toe.
 3. Doe de eigelen en eiwitten van de eieren in aparte kommen. Klop de eigelen samen met de suiker op tot een bleke, luchtige massa.
 4. Terwijl je in de eigelen blijft roeren, voeg je in een beetje van de warme melk toe (dat hoeft niet de hele kom te zijn, 2 of 3 grote soeplepels zouden voldoende moeten zijn). Het is belangrijk van de melk beetje bij beetje (in een dunne straal) toe te voegen terwijl je goed blijft roeren zodat de eigelen niet verbranden. 
 5. Wanneer de eigelen warm zijn, voeg je die bij de rest van de melk (die nog op het vuur staat). Op een rustig vuur, verwarm je dit dan verder terwijl je blijft roeren. Het mengsel is klaar wanneer je er een houten spatel in steekt en je er een lijn kan door trekken zonder dat die verdwijnt. Laat afkoelen.
 6. Klop ook de eiwitten op in een andere kom.
 7. Voeg eventueel een scheutje rum of cognac toe aan het eigeelmengsel en spatel dan de eiwitten er ook onder. 
 8. Neem dat dekentje erbij, zet een netflixfilm op (ik raad Klaus aan) en geniet van je eggnog.

No comments:

Post a Comment