December 11, 2019

Voorgerecht: Geroosterde bloemkoolsoep met zalmravioli.


Wanneer je je menu voor het kerstfeest begint voor te bereiden vind ik het zelf belangrijk dat je al een aantal zaken op voorhand kan klaar maken. Toch moet het gerecht niet te simplistisch zijn. Het is per slot van rekening nog altijd feest. Daarom kies ik graag voor een soep die ik uren of zelfs een dag op voorhand al kan klaarmaken. Door een speciale touch te geven aan de soep door middel van de ‘vulling’, is het ook onmiddellijk een feestelijk gerecht. Of eet jij altijd roze zalmdumplings met kruidenkaas in je bloemkoolsoep? Ik alvast niet.
Zoals gezegd, kan je de soep heel gemakkelijk al op voorhand maken. Zelfs een dag van tevoren als je het de dag zelf erg druk hebt. Ook de pastadumplings kan je al voorbereiden en bij het heropwarmen van de soep snel in je soep garen (duurt letterlijk 2minuten). Ik koos ervoor de dumpling roze te maken, dat past mooi bij het bleke van de soep vind ik zelf, maar je kan ook perfect de natuurlijke kleur van pasta gebruiken om de garnituur van je soep te maken.

Ingrediënten

Geroosterde bloemkoolsoep


 • 1 bloemkool
 • 3-4 teentjes look
 • 1 prei
 • 1 l water
 • 2 eetlepels groentenbouillon (= +- 2 bouillonblokjes)
 • Peper en zout
 • olijfolie

Zalmdumplings


 • 100g bloem, type 00
 • 1 el rode bietenpoeder (optioneel, geeft de roze kleur aan de pasta)
 • 1 ei
 • Beetje water
 • 100g gerookte zalm
 • 100g kruidenkaas
 • 2 el zure room

Bereiding

 1.  Snijd de bloemkool in roosjes, vergeet de stengel niet! Je kan die ook perfect opeten dus snijd ook die in kleinere stukken. Pel de teentjes look.
 2. Was de bloemkool en verdeel over een met bakpapier belegde bakplaat, samen met de teentjes look. Besprenkel met een beetje olijfolie, peper en zout en meng alles goed door elkaar zodat alles een laagje olie heeft gekregen. Zet die 20min tot een halfuur in een oven van 200°C. Als de roosjes goudbruin beginnen te kleuren zijn ze klaar.
 3. Terwijl de bloemkool in de oven staat kan je de prei al in stukjes snijden (en eventueel de ingrediënten voor de zalmpakketjes al afwegen).
 4. Wanneer de bloemkool klaar is, stoof je de prei aan in een grote pot, in een beetje olijfolie. Voeg de bloemkool en look toe en laat een minuutje mee bakken. Blus dan alles met water, tot alle groenten onder water staan. Voeg de groentenbouillon toe en laat een tiental minuutjes  pruttelen.
 5. Mix de soep met behulp van een mixer en kruid af naar smaak met peper en zout.
 6. Nu, voor de zalmpakketjes is het wel zo gemakkelijk dat je een pastamaker in huis hebt, hoewel het niet noodzakelijk is. Je kan het deeg ook zo dun mogelijk uitrollen en daar figuurtjes uit snijden. Wij hebben een pastamaker thuis, dus was dit nog eens een goede gelegenheid om die van onder het stof te halen. Maar eerst moet je natuurlijk een deeg hebben. Meng hiervoor de bloem met het rode bietenpoeder (als je een roze deeg wilt) en 1 ei in een kom. Als het deeg nog wat te droog is, maak dan je handen nat en kneed het deeg zo verder. Blijf dit doen totdat het deeg mooie, elastische bol wordt. 
 7. Zet de bol enkele minuten aan de kant om eerst je vulling te maken. Hiervoor neem je er een kleine mixer bij waarin je de zalm, kruidenkaas en zure room doet. Mix dit heel kort, 10 seconden zijn al ruim voldoende, en je vulling is klaar!
 8. Neem nu de pastabol er opnieuw bij en verdeel die in 2 of 3. Rol de bolletjes zo dun mogelijk uit (met een pastamaker of deegrol, wat voor jou het gemakkelijkst is). Hieruit kan je nu de raviolivormpjes steken die je zelf het mooiste vindt. Ik koos voor een rond vormpje dat ik dan vulde als een snoepje/pakje/dumpling/welke naam je er ook aan wilt geven, maar je kan ermee doen wat je wilt. Om een pakketje zoals dat van mij te krijgen, steek je dus ronde vormpjes uit. In het midden van het rondje, leg je een klein beetje vulling. Vouw het rondje toe en druk goed de lucht eruit, zodat je een halve cirkel krijgt. Neem de uiteinden van die halve cirkel vast en vouw naar boven toe, zodat alles vanboven samenkomt in een soort van 'strikje' en duw goed aan.
  Je kan even goed twee cirkels of vierkantjes (of eender welke vorm, hartjes, bloempjes, noem maar op) op elkaar leggen met daartussen de vulling. Het is alleen belangrijk dat je de vormpjes niet te groot maakt (zodat ze gemakkelijk in je mond passen) en dat je alle lucht eruit duwt bij het sluiten zodat ze niet zouden open barsten tijdens het koken.
 9. Voor het serveren, warm je de soep terug op tot ze begin te koken. Voeg de zalmravioli toe en wanneer die boven komt drijven, is de soep gaar.
  Tip: wil je de mooie roze kleur van de ravioli accentueren? Kook de ravioli dan gaar in een aparte pot met enkel water. Serveer de soep in een kommetje en zet de ravioli in de soep (dat is nog altijd geen garantie dat die mooi blijft recht staan zoals je op mijn foto kan zien), dan komt de roze kleur net iets mooier uit!

No comments:

Post a Comment