December 15, 2019

Mijn kerstlijstje van 2019.


It's beginning to look a lot like Christmas  🎶. Mijn favoriete periode van de winter is weer aangebroken; die paar weken tussen Sinterklaas en Kerstmis waarbij de kerstsfeer op zijn best is. Hoewel het belachelijk vroeg donker is, blijft het toch gezellig door alle kerstlichtjes en -versiering op straat die het gebrek aan licht ruimschoots goedmaken. Winkelstraten zijn altijd druk, cadeautjes moeten gekocht en uitgedeeld worden en omdat dat niet altijd gemakkelijk is, heb ik alvast een lijstje gemaakt met zaken waarmee je me altijd mag plezieren. Wie niet waagt(/vraagt), niet wint!

  1. En we beginnen onmiddellijk groots, met een blender. Ik mix nu al jaren alles met een kleine smoothiemaker en voor een smoothie is dat oké (hoewel het krap kan zijn), maar daar stopt het dan ook. Margarita's, soepen, sauzen, ... daar moet ik niet eens aan dénken om te beginnen want het toestel is gewoon te klein. Nu we volgend jaar (hopelijk) zullen verhuizen, is het dan ook tijd voor een échte blender.

December 11, 2019

Voorgerecht: Geroosterde bloemkoolsoep met zalmravioli.


Wanneer je je menu voor het kerstfeest begint voor te bereiden vind ik het zelf belangrijk dat je al een aantal zaken op voorhand kan klaar maken. Toch moet het gerecht niet te simplistisch zijn. Het is per slot van rekening nog altijd feest. Daarom kies ik graag voor een soep die ik uren of zelfs een dag op voorhand al kan klaarmaken. Door een speciale touch te geven aan de soep door middel van de ‘vulling’, is het ook onmiddellijk een feestelijk gerecht. Of eet jij altijd roze zalmdumplings met kruidenkaas in je bloemkoolsoep? Ik alvast niet.
Zoals gezegd, kan je de soep heel gemakkelijk al op voorhand maken. Zelfs een dag van tevoren als je het de dag zelf erg druk hebt. Ook de pastadumplings kan je al voorbereiden en bij het heropwarmen van de soep snel in je soep garen (duurt letterlijk 2minuten). Ik koos ervoor de dumpling roze te maken, dat past mooi bij het bleke van de soep vind ik zelf, maar je kan ook perfect de natuurlijke kleur van pasta gebruiken om de garnituur van je soep te maken.

December 8, 2019

Aperitiefhapje: blini's met chorizo en paprikachutney.

Aperitiefhapje voor kerst: blini's met chorizo en paprikachutney - a floral sunset

Blini's is zoiets dat al heel lang op mijn to do-lijstje staat maar dat er nooit van kwam. Omdat ik niet goed wist wat het was, omdat ik niet wist of ik het wel lustte en omdat ik het in mijn hoofd had gestoken dat het moeilijk was om te maken. Dat is het dus niet. Ik geef toe, als hapje voor oudejaar of kerstmis is het misschien net iets meer werk dan een doos diepvrieshapjes in de oven steken (wat trouwens 1 van de beste hapjes zijn die je kan geven... I love me some ovenhapjes 💛) maar als je er net als ik veel voldoening van krijgt om alles zelf te maken, is het wel de moeite waard. Je kan dit trouwens perfect koud serveren en dus op voorhand alles al voorbereiden.
Traditioneel worden blini's volgens mij met boekweitmeel gemaakt dus maakte ik ze ook zo... Spoiler alert, ik lust blijkbaar helemaal geen boekweitmeel. Ik vond het echt niet te eten (gelukkig heb ik een lief dat werkelijk alles lust en die in die situaties maar wat graag vuilbak speelt) maar gelukkig kan je het ook met gewone bloem maken (véél beter). Ik heb hieronder het traditionele recept vermeld, maar ben je net als ik niet zot van boekweitmeel, maak het dan gerust met gewone bloem.
Iets minder traditioneel is het beleg dat ik koos. Wanneer je een recept voor blini's zoekt, vind je ongetwijfeld 35 recepten met zure room en gerookte zalm. Klinkt ongelooflijk lekker maar we moeten het warm water natuurlijk ook niet opnieuw uitvinden. Dus koos ik voor iets totaal anders; paprika met chorizo. Ik probeerde mijn eigen paprikachutney te maken - ik noem het zo, of het nu echt een chutney is... geen idee - en dat viel verbazend goed uit. De chorizo nog even opbakken, maakt ook een wereld van verschil en geeft het geheel trouwens een superlekker 'krokantje'.

December 4, 2019

November.

In november trok ik erg weinig foto's, dus hier is een supersnel en kort overzicht van wat ik de afgelopen maand allemaal deed. Zoals altijd was de hoofdactiviteit eten.

1. Hoe beter de maand inzetten dan met een Disneyfilm? Hoewel ik mezelf had voorgenomen minstens 5 disneyklassiekers opnieuw te zien, kon ik toch niet weerstaan aan een nieuwe film. En omdat het toch de 1ste november was vond ik geen enkele andere film zo toepasselijk als Coco. Wat ik er van vond? Laat ons zeggen dat Disney nooit teleurstelt. -- 2. Later in de namiddag was het 'wafelenbak' bij mijn schoonouders waarna we ook een wandelingetje maakten in het bos -- 3. En ook de boekenbeurs stond zoals elk jaar op het programma!

December 1, 2019

Hoe ik verpakkingsvrij boodschappen doe.

... of toch zo verpakkingsvrij mogelijk.
Hoe ik verpakkingsvrij boodschappen doe - a floral sunset

Ik zal niet beweren dat ik al het afval uit ons leven heb geschrapt. Ik ga zelfs niet pretenderen dat we al het plastic uit ons leven hebben gebannen. Maar in vergelijking met 2 jaar geleden hebben we al een lange weg afgelegd (en een nog veel langere weg te gaan). Omdat ik er van overtuigd ben dat alle kleine beetjes bijdragen tot een groter geheel en dus élk plastic zakje dat uitgespaard kan worden een goede zaak is, geef ik jullie hier mijn tips mee over hoe ook jij je boodschappen (bijna) verpakkingsvrij kan doen. En neen, ik heb net als jij ook geen tijd om naar 5 verschillende winkels te gaan om alles in eigen bakjes en zakjes af te halen. Ik doe wekelijks 1 trip naar de supermarkt en breng 1 bezoek aan de markt. That's it. En geloof mij, als ik het kan, kan jij het ook!
Wil je nog andere tips over hoe je vaarwel zegt tegen heel wat plastic in je leven? Lees dan ook zeker deze 2 blogposts die ik daar eerder al over schreef.